hamburger-icon

Kliker.info

Turskia nudi garancije : Gadafi u pismu Kongresu SAD traži prekid intervencije

Turskia nudi garancije : Gadafi u pismu Kongresu SAD traži prekid intervencije

11 Juna
05:29 2011

Libijski lider Moamer Gadafi poslao je  pismo američkom Kongresu u kojem pozdravlja kritiku pojedinih kongresmena upućenu američkom predsjedniku Baraku Obami zbog toga što je bez konsultacija sa tim tijelom odlučio da nastavi vojnu operaciju u Libiji.U pismu, u koje je imala uvid agencija Frans pres, Gadafi, koji se potpisao kao "vođa revolucije", naveo je da će "istorija umjeti da cijeni" takav stav pojedinih američkih kongresmena. Gadafi je apelovao na Kongres da bude uporan i da sprovede istragu o aktivnostima NATO u Libiji "u operaciji u kojoj je ubijeno 700 civila". "Ta nezakonita intervencije predstavlja miješanje u nešto što je u suštini građanski rat", naveo je Gadafi u pismu i pozvao na obustavljanje vatre i dopremanje humanitarne pomoći.

 On je dodao da je njegova vlada spremna da razgovara sa opozicionim prvacima u pravcu uspostavljanja mira u Libiji, prenosi Frans pres. Predstavnički dom američkog Kongresa  je usvojio rezoluciju kojom se od predsjednika Obame traži da u roku od 14 dana podnese detaljan izvještaj o vojnoj operaciji u Libiji. U međuvremenu, pojedine zemlje koje učestvuju u vojnoj operaciji NATO-a u Libiji najavile su povlačenje iz nje. Tako je norveški ministar odbrane Grete Faremo  najavio da će ta zemlja smanjiti broj borbenih aviona koji učestvuju u akciji u Libiji sa šest na četiri i naveo da će se Norveška do 1. avgusta u potpunosti povući iz te operacije NATO-a, prenosi američka agencija AP.

  Turska ponudila garancije Gadafiju ako napusti Libiju

Turska je ponudila garancije libijskom lideru Moameru Gadafiju ukoliko odmah napusti Libiju ali još uvjek nije dobila odgovor na tu ponudu, izjavio je  turski premijer Redžep Tajip Erdogan. Erdogan je rekao da Gadafi nema više nikakve alternative sem da napusti Libiju, uz garancije koje će mu biti date, prenosi Frans pres. "Mi smo ponudili te garancije. Rekli smo mu da ćemo obezbjediti pomoć koja će mu biti omogućena gdje god on to želi", rekao je Erdogan za tursku televiziju NTV ne precizirajuću o kojim se garancijama tačno radi. Erdogan je naglasio je da će, u zavisnosti od odgovora koji Ankara bude dobila od Gadafija, Turska iznijeti to pitanje pred svoje saveznike u NATO-u. (Kliker.info-Beta)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku