hamburger-icon

Kliker.info

Turci optužuju : JPMorgan namjerno rušio liru

Turci optužuju : JPMorgan namjerno rušio liru

25 Marta
13:36 2019

Regulatori financijskog tržišta u Turskoj najavili su istragu protiv globalne konzultantske kuće JP Morgan zbog sumnji na izazivanje pada nacionalne valute lire od četiri posto krajem prošle sedmice plasiranjem neutemeljenih informacija.

– Pokrenuli smo istragu zbog obmanjujućeg sadržaja izvještajem koje je JP Morgan Chase & Co. objavio 23.marta 2019.., a na temelju prigovora dostavljenih našoj instituciji i na Istanbulsku berzu – navodi se u izjavi Odbora tržišta kapitala Turske (SPK).

Kako navodi Jutarnji list komentirajući izjavu SPK-a, agencija Reuters procjenjuje da turski regulatori spornim nalaze dio iz spomenutoga izvještaja JP Morgana u kojem se investitorima u Turskoj preporučuje kupovina dolara na dugi rok jer bi lira, navodi se u izvještaju , mogla oslabjeti nakon lokalnih izbora u toj zemlji zakazanih za 31.marta ove godine.

Prema navodima Reutersa, u drugom regulatornom turskom tijelu koje je otvorilo istragu protiv JP Morgana, u Bankarskoj nadzornoj i revizorskoj agenciji (BDDK), optužuju neimenovane banke da su natjerale svoje klijente na prodaju lire na temelju neprovjerenih informacija.

– Nakon provedene istrage uslijediti će neophodne administrativne i sudske mjere – najavila je BDDK.

U prilog panici koja je u monetarnom i financijskom sektoru Turske zavladala nakon devalvacije lire prošlog petka, svjetski mediji navode odluku turske središnje banke istoga dana o iznenadnoj obustavi sedmičnih repo aukcija, što se smatra doprinosom stabilizaciji nacionalne valute. Uz to, glavni indeks istanbulske burze pao je prošlog petka 3,45 posto, a rejting turskih banaka potonuo je istoga dana 6,64 posto.

Turska lira tokom prošle godine izgubila je zbog političke nestabilnosti u zemlji i njezinom okruženju, 40 posto vrijednosti. Inflacija u 2018. je s projiciranih pet posto, skočila na deset, u pojedinim razdobljima i na 15 posto. Problemi se očito nastavljaju i u ovoj godini.

Reuters ocjenjuje kako povjerenje investitora u Tursku pada kako se ta država politički udaljava od SAD-a. Istodobno se politika predsjednika Tayipa Erdogana približila ruskoj, što se u dijelu američkog političkog establishmenta smatra neoprostivim grijehom. Amerikanci su Ankari početkom prošle godine zaveli i sankcije, koje su povučene nakon oslobađanja američkog pastora Andrewa Bransona iz istražnog zatvora.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku