hamburger-icon

Kliker.info

Trumpova odluka : Svi ambasadori SAD-a na Balkanu ostaju do isteka mandata

Trumpova odluka : Svi ambasadori SAD-a na Balkanu ostaju do isteka mandata

Februar 11
01:50 2017

Odluka predsjednika SAD Donalda TrUmpa da smijeni ambasadore koje je imenovala prethodna administracija ne odnosi se ni na jednog američkog diplomatu na Zapadnom Balkanu, jer nijedan od njih nije politički imenovan, piše portal European Western Bal.

Drugim riječima, ambasadori SAD iz regiona neće biti vraćeni u zemlju dekretom, već ostaju do isteka mandata, mada se gotovo svima mandat završava krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Tramp je, naime, još u decembru, odmah poslije izbora za predsjednika, pozvao sve ambasadore koji su politički imenovani da napuste svoje funkcije do 20. januara, što je izazvalo pometnju u diplomatskoj zajednici i medijima, koji su procjenjivali da je riječ o velikom broju ambasadora.

Informacija da će ambasadori morati da napuste svoje funkcije zainteresovala je i javnost na Zapadnom Balkanu, jer su američke diplomate u tim zemljama u najširoj javnosti viđene kao značajni politički akteri na domaćim scenama.

Činjenica je, međutim, da su sve visoke diplomate u zemljama regiona karijerne diplomate, koje nemaju veze sa starom ili novom administracijom, a u zemlje regiona su svi, osim ambasadora u Srbiji, došli početkom 2015. godine.Budući da im mandat, prema EWB, traje oko tri godine, može da se očekuje da će novi ambasadori u zemlje Zapadnog Balkana doći krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Američki ambasador u Albaniji je Donald Lu, a na to mjesto je došao u januaru 2015. godine. Prethodno je u Zapadnoj Africi bio angažovan na rješavanju krize sa širenjem ebole, a u 25 godina dugoj karijeri, Tirana je prvo ambasadorsko mjesto koje je zauzeo.

Maureen Cormack je postala ambasador SAD u BiH u januaru 2015. godine. Karijeru u State Departmentu počela je 1989. godine i služila je u Južnoj Koreji i Poljskoj kao direktor američkih centara.Prije dolaska u Sarajevo, Cormack je radila u Wshingtonu kao izvršni asistent u kancelariji specijalnog predsjedničkog izaslanika za Globalnu koaliciju za borbu protiv ISIS-a.

Julieta Valls Noyes postavljena je za ambasadora SAD u Hrvatskoj u junu 2015. godine, a pri State Departmentu radi od 1985. godine.Do nedavno je bila zamjenik pomoćnika državnog sekretara u Odjeljenju za evropske i evroazijske poslove pri Državnom sekretarijatu.

Na tom je poslu bila zadužena za odnose s EU i Zapadnom Europom.

Kosovo, Makedonija, Crna Gora

Američki ambasador na Kosovu je Greg Delawie koji je od 2012. godine na funkciji zamjenika pomoćnika sekretara Ureda za kontrolu, verifikaciju i saglasnost oružja u State Departmentu. Ima iskustva na Balkanu jer je od 2004. do 2007. bio zamjenik šefa misije SAD-a u Hrvatskoj, od 2009. do 2012. bio je i zamjenik šefa misije SAD-a u Njemačkoj, a bio je i u drugim diplomatskim misijama u Evropi i širom svijeta.

Ambasador SAD-a u Makedoniji Jess Baily stigao je u Skoplje februara 2015. godine sa pozicije zamjenika šefa Misije SAD-a u Ankari. Ima bogatu diplomatsku historiju, a između ostalog je bio direktor Kancelarije za jugoistočnu Evropu pri State Departmentu.

Nominaciju Margaret Ann Uyehara za američku ambasadoricu u Crnoj Gori potvrdio je američki Senat u decembru 2014. godine. Karijerna članica američke diplomatske službe, u rangu ministra savjetnika, ima trodecenijsko iskustvo upravljanja osobljem i sredstvima Ministarstva vanjskih poslova SAD-a. Službovala je u Austriji, Njemačkoj, Ukrajini, Indoneziji, Japanu, Filipinima, Velikoj Britaniji i Maliju.

 Srbija

Američki ambasador u Srbiji je Kyle Scott, a svoje akreditive predao je u februaru prošle godine. U State Departmentu je najprije bio zadužen za pitanja Hrvatske, Izraela i Švicarske, a 1994. je nakratko napustio diplomatiju i bavio se nacionalnom sigurnošću na Hooverovom institutu Univerziteta Stanford.

U diplomatsku službu se vratio poslije dvije godine i postavljen je za političkog savetnika u Ambasadi SAD-a u Moskvi, da bi 1999. godine isti posao obavljao u Budimpešti. Potom se preselio u Brisel, od 2003. je bio zaposlen na mjestu političkog predstavnika misije SAD-a pri EU-u, a 2005. godine je postao zamenik šefa američkog predstavništva pri OSCE-a u Beču.

Približno 70 posto američkih diplomata širom svijeta su karijerne diplomate na koje se Trumpova odluka ne odnosi. Američki predsjednik, inače, uz saglasnost Senata, imenuje ambasadore, koji mogu biti politički postavljeni ili izabrani među profesionalcima iz američkog ministarstva vanjskih poslova.

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *