hamburger-icon

Kliker.info

Trumpov veliki adut : Britanska farmaceutska kompanija AstraZeneca od SAD-a dobila preko milijardu dolara za razvoj vakcine

Trumpov veliki adut : Britanska farmaceutska kompanija AstraZeneca od SAD-a dobila preko milijardu dolara za razvoj vakcine

22 Maja
06:44 2020

Britanska farmaceutska tvrtka AstraZeneca objavila je u četvrtak da je od američkih vlasti dobila prilog od “milijardu dolara” za razvoj vakcine protiv novog koronavirusa, čime je SAD osigurao 300 miliona doza cjepiva za svoje građane.

“Što skorije dobivanje cjepiva za Amerikance je jedna od strategija predsjednika Donalda Trumpa za sigurno otvaranje zemlje i povratak normalnog života”, komentirao je američki ministar zdravstva Alex Azar.

“Trumpova administracija je uložila višestruka velika ulaganja u razvoj i proizvodnju vakcine puno prije nego budu odobrena kako bi mogla stići do Amerikanaca ne gubeći ni dana”, dodao je Azar u saopštenju.

Američko ministartsvo zdravstva je preciziralo da će isplatiti do 1,2 milijarde dolara putem tog privatno-javnog partnerstva za razvoj najmanje 300 miliona doza s prvim isporukama u oktobru 2020.

Te iznose će isplatiti Američko tijelo za napredna istraživanja u području biomedicine (BARDA) za razvoj, proizvodnju i isporuku vakcine ove jeseni”, objasnio je farmaceutski div AstraZeneca.

“Taj program uključuje jedno kliničko testiranje faze 3 s 30.000 sudionika i jedno pedijatrijsko ispitivanje”, dodali su.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku