hamburger-icon

Kliker.info

Trump “zaboravio” na otkaz : Odličan sastanak sa Rosensteinom u predsjedničkom avionu

Trump “zaboravio” na otkaz : Odličan sastanak sa Rosensteinom u predsjedničkom avionu

Oktobar 09
07:04 2018

Američki predsjednik Donlad Trump rekao je da je imao “odličan” sastanak sa zamjenikom državnog tužioca SAD, Rodom Rosensteinom, koji nadgleda istragu Ministarstva pravde i Federalnog istražnog biroa (FBI) o optužbama za rusko miješanje u američke predsjedničke izbore 2016., i da ne planira da ga otpusti.

Već neko vrijeme se naveliko spekulisalo da Trump planira da otpusti Rosensteina, jednu od čestih meta njegovih kritika na Twitteru, posebno nakon što je The New York Times izvijestio da je zamjenik državnog tužioca govorio o Trumpovoj sposobnosti da obavlja družnost predsjednika te navodno predložio tajno snimanje razgovora sa njim.

Rosenstein je u ponedjeljak sa Trumpom putovao na Floridu predsjedničkim avionom “Air force one” zajedno sa šefom osoblja Bijele kuće, Johnom Kellyem.

Trump i Rosenstein su se susreli oko 30 minuta tokom leta, rekao je portparol Bijele kuće, Hogan Gidley, prenosi Reuters.

Trump je novinarima rekao da je sastank bio “odličan”. Bijela kuća je pak odbila da objavi druge detalje privatnog razgovora, ali su rekli da Rosenstein još uvijek ima posao.

Rosenstein je 21. septembra demantovao izvještaj New York Timesa kao “netačan i činjenično nekorektan.” U tom je tekstu navedeno je i da iako je Rosenstein to rekao zabrinut zbog haosa u administraciji, ništa od toga zapravo nije urađeno.

Upitan ranije od strane jednog novinara, da li ima ikavih planova da otpusti Rosensteina, Trump je rekao: “Ne nemam, ne.”

Rosenstein nadgleda istragu koju vodi bivši direktor FBI-ja i specijalni savjetnik za rusku istragu Robert Mueller.

Rusija negira da se miješala u američke predsjedničke izbore 2016., a Trump negira da je bilo saradnje između njegovog izbornog tima i Moskve.

Muellerova istraga do sada je proizvela 26 optužnica, uključujući i protiv 13 ruskih državljana i kompanija kao i više priznanja krivice Trumpovih bliskih saradnika.

Otpuštanje Roda Rosensteina prije 6. novembra, kada su u Americi održavaju kongresni izbori, kao i izbori u više saveznih država, imalo bi političke posljedice. Demokrate kažu da bi to otvorilo pitanje da li će Trump prekinuti Muellerovu istragu, što bi moglo biti podsticaj njihovim glasačima za Predstavnički dom i Senat.

Trump je novinarima u ponedjeljak rekao da ima “dobar odnos” sa Rosensteinom.

“Nijesam znao Roda prije, ali sam ga upoznao, i sa njim se slažem veoma dobro,” rekao je američki predsjednik.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *