hamburger-icon

Kliker.info

Trump potvrdio vijest iz Pyongyanga : Sjeverna Koreja prekida nuklearne testove

Trump potvrdio vijest iz Pyongyanga : Sjeverna Koreja prekida nuklearne testove

21 Aprila
06:59 2018

Sjeverna Koreja je objavila da više neće izvoditi neklearne i testove raketa dugog dometa.U neočekivanoj obajavi iz Pjongjanga takođe je navedeno da zatvaraju mjesto odakle su izvođeni nuklearni testovi Sjeverne Koreje.

“Sjevernoj Koreji više ne trebaju nuklearni testovi. Kako je naoružavanje nukernog potencijala verifikovano, nije nam više neophodno da izvodimo nukerne testove ili da lansiramo rakete srednjeg i dugog dometa ili ICBM  (interkontinentalne balističke rakete)” poručio je sjevernokorejski lider Kim Jong Un , prenose svjetski mediji.

“Sjeverni nuklearni sajt za testiranje kompletirao je svoju misiju” zaključio je Kim na sastanku centralnog komiteta.

Ovu vijest sa istorijskim potencijalom na Twitteru je potvrdio i američki predsjednik Donald Trump.

“Sjeverna Koreja je pristala da suspenduje sve nuklerane testove i zatvori veliki sajt za testiranje. To je veoma dobra vijest za Sjevernu Koreju i svijet -veliki napredak. Radujem se našem summitu”, napisao je američki predsjednik.

 
Donald J. Trump

@realDonaldTrump

 North Korea has agreed to suspend all Nuclear Tests and close up a major test site. This is very good news for North Korea and the World – big progress! Look forward to our Summit.
Objava stiže samo par dana nakon što je otkriveno da je direktor CIA-e i kandidat za državnog sekretara SAD, Mike Pompeo tajno posjetio Sjevernu Koreju početkom aprila i razgovarao sa Kim Jong Unom i par sedmica uoči najavljenog summita Donalda Trumpa i Kima, koji bi trebalo da se održi krajem maja ili početkom juna.

 

Vijest iz Pojongjanga stiže i sedmicu uoči predviđenog istorijskog susreta Kim Jong Una sa južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom, koji je  planiran za 27. april u takozvanoj Demilitarizovanoj zoni (DMZ) koja razdvaja dvije Koreje na poluostrvu.

Kako navode mediji, upravo saopštena odluka donesena je na centralnom komitetu vladajuće partije na kojem se raspravljalo o “novoj fazi” politike.

Dan ranije uspostavljena je takozvana  vruća linija  između Kima i Moon Jae-ina.

Ranije ove sedmice dvije zemlje su zajednički izrazile želju za “potpunom denuklearizacijom” Korejskog poluostrva, bez postavljanja redovnog preduslova decenijama unazad, a to je zahtjev Pjongjanga za povlačenje američkih trupa iz tog područja.

SAD imaju oko 27. 000 trupa u Južnoj Koreji.

Svemu su prethodili, do početka ove godine nezamislivi koraci od strane Pjongjanga. Prvo je krajem januara iznenada objavljeno da će Sjeverna Koreja učestvovati  na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu u februaru, kojima su osim sportista prisustvali i visoki sjevernokorejski zvaničnici uključujući i Kimovu sestru.

Potom je uslijedilo nekoliko susreta na domaćem i neutralnom terenu, te najava da će Kim i Trump održatu summit , mjesto susreta još se utvrđuje.

Prošlog mjeseca Kim Jong Un je, prvi put od kada je preuzeo vlast od smrti svoga oca, da je poznato, napustio zemlju i vozom posjetio Kinu .

Kim Jong  Un je do sada izveo 19 raketnih i četri nuklearna testa, naročito intenzivirano od kraja 2016. i tokom 2017. Retorika između Donalda Trumpa i Kim Jong  Una posebno je bila zapaljiva auvgusta prošle godine kada su dvojica lidera razmijenili niz uvreda.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku