hamburger-icon

Kliker.info

Trump najavljuje novi udar na Siriju : Assad će platiti visoku cijenu za napad hemijskim oružjem

Trump najavljuje novi udar na Siriju : Assad će platiti visoku cijenu za napad hemijskim oružjem

09 Aprila
00:15 2018
Američki predsjednik Donald Trump izjavio je danas da će sirijski predsjednik Bashar al-Assad platiti visoku cijenu zbog napada hemijskim oružjem na civile, objavio je Reuters.On je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina te Iran, jer podržavaju “životinju Assada”.

– Mnogo je mrtvih, žena i djece u bezumnom hemijskom napadu u Siriji. Žrtve su ubijene  u području koje pod opsadom drži sirijska armija, onemogućavajući bilo kome pristup. Rusija i Iran su odgovorni, jer podržavaju “životinju Assada”, platit će visoku cijenu – napisao je Trump na Twitteru.

Inače, pobunjenička grupa Jaish al-Islam je optužila  sirijsku vojsku za kemijski napad na Dumu noću sa subote na nedjelju. Podaci o broju žrtava kemijskog napada razlikuju se, pa neke humanitarne organizacije govore o više od 100 žrtava, a druge su, zajedno s izvorima civilne zaštite potvrdile da je najmanje 49 osoba poginulo.

Režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada zanijekao je da je izveo takav napad na pobunjenike u Dumi koji su potpuno opkoljeni i ustvrdio da pobunjenici u kolapsu pribjegavaju taktici širenja lažnih vijesti.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) objavio je da je 11 osoba umrlo od gušenja, no da ne može kazati kakva je vrsta kemijskog oružja korištena.  U zajedničkoj izjavi, nevladina organizacija Sirijsko-američko medicinsko društvo i civilna zaštita iz Dume objavili su da su medicinske ustanove primile više od 500 osoba s dišnim tegobama u subotu navečer, s pjenom na ustima i mirisom klora. Agencije javljaju da je od petka u Dumi ubijeno više od 90 civila u zračnim napadima.

Predsjednik Bašar al-Asad uspio je preuzeti kontrolu nad gotovo cijelom Istočnom Gutom zahvaljujući pomoći svoje saveznice Rusije koja je osigurala sirijskoj vojsci podršku zračnim napadima. Asadova je vojska ofenzivu počela u veljači kako bi posljednje veliko pobunjeničko uporište vratila pod svoj nadzor. Ofenziva na Gutu jedna je od najsmrtonosnijih u sedam godina dugome ratu u Siriji koji je dosad ubio više od 1600 civila, prema podacima SOHR-a.

U međuvremenu se oglasilo rusko ministarstvo vanjskih poslova i izvješća o napadu kemijskim oružjem u Siriji nazvali lažnima. Ministarstvo upozorava da svaka vojna akcija, temeljena na “izmišljenim i lažnim opravdanjima”, može imati ozbiljne posljedice.

“Nastavlja se širenje lažnih vijesti o korištenju klora i drugih otrovnih tvari od strane sirijskih vladinih snaga. No jučer se pojavila još jedna izmišljena informacija o navodnom kemijskom napadu u Dumi. Već smo nekoliko puta u zadnje vrijeme upozorili na te opasne provokacije. Cilj takvih lažnih nagađanja, koje nemaju nikakvo uporište, je zaštititi teroriste (…) i pokušati opravdati moguću vanjsku upotrebu sile”, ističe rusko ministarstvo.

(Kliker.info-Agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku