hamburger-icon

Kliker.info

Trka sa vremenom : Velike kompanije iz Dubaija i Saudijske Arabije zainteresovane za kupovinu Aluminija

Trka sa vremenom : Velike kompanije iz Dubaija i Saudijske Arabije zainteresovane za kupovinu Aluminija

02 Jula
16:40 2019

Predstavnici velike multinacionalne kompanije iz Dubaija sastat će se u četvrtak s predstavnicima Vlade FBiH radi razgovora o preuzimanju mostarskog Aluminija, saznaje Klix.ba.

 Ime kompanije se još drži u tajnosti. Također, potvrđeno nam je da je za Aluminij zainteresirana i jedna velika kompanija iz Saudijske Arabije koja je također svjetski igrač u oblasti energetike.

Inače, premijer Fadil Novalić i federalni ministar energije, industrije i rudarstva Nermin Džindić nedavno su obznanili da su ušli u pregovore i sa Glencore International, švicarskom kompanijom s kapitalom od nekoliko stotina milijardi dolara.

  Saznajemo da je ova kompanija Vladi FBiH za sada postavila nerealne uslove. Kako smo objavili, na sutrašnjoj sjednici Nadzornog odbora ove kompanije kompletna uprava preduzeća, direktor Dražen Pandža i izvršni direktori Boris Vican i Ivan Čale, trebali bi podnijeti ostavke.

Razlog za povlačenje uprave je neispunjavanje uslova koje je postavila Vlada Federacije BiH, a to se prije svega odnosi na cijenu električne energije. Zahtjevi uprave Aluminija bili su takvi da ih Vlada FBiH nikako nije mogla prihvatiti. Traženo je subvencioniranje troškova električne energije, što bi poreske obveznike koštalo godišnje i više od 50 miliona KM.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku