hamburger-icon

Kliker.info

‘Tri pisma iz Sarajeva’ : Krcata Skenderija umjesto Bijele tabije

‘Tri pisma iz Sarajeva’ : Krcata Skenderija umjesto Bijele tabije

25 Avgusta
06:25 2019

Popularni muzičar Goran Bregović održao je večeras u sarajevskoj Skenderiji koncert „Tri pisma iz Sarajeva”. Posjetitelji su uživali u muzici koja spaja različite kulture i na karakterističan način predstavlja zvukove našeg podneblja, gdje se susreću istok i zapad. 

Imali su priliku čuti violinu koja se svira u tri osnovna manira – kršćanskom, klasičnom, kako se svira klasična muzika – klezmer kako sviraju Jevreji – i orijentalni način, koji je jedna tehnika posve različita, kojom sviraju muslimani na Orijentu.   

Bregović je ovaj koncert pisao u formi tri pisma, kao tri stava, jedno kršćansko, jedno muslimansko i jedno jevrejsko. 

Kako javlja Fena uz veliki simfonijski orkestar Sarajevske filharmonije sa horom i orkestrom Gorana Bregovića nastupili su vrhunski violinisti Gershon Leizerson iz Tel Aviva, Zied Zouari iz Tunisa i Mirjana Nešković iz Beograda. Specijalni gost bila je izvorna grupa “Sifet & Mehmed” iz Živinica. 

Prvobitno koncert je trebao biti održan na Bijeloj tabiji, ali zbog nepovoljne vremenske prognoze promijenjena je lokacija.   

Bijela tabija bila je želja Bregovića jer zna da je to “najljepše mjesto s kojeg se može vidjeti grad“. Zato se u protekla četiri mjeseca radilo na uređenju posebnog ambijenta na tabiji, u kojem je publika, zahvaljujući rezervnoj opremi, ipak mogla uživati i u dvorani „Mirza Delibašić“.   

Prvi put ovaj koncert je izveden 2017. godine u Parizu u bazilici Saint Denis sa L'Orchestre national d'Île de France. 

Nakon toga je izvođen u najprestižnijim koncertnim dvoranama širom svijeta,  u Londonu, Pragu, Rimu, Buenos Airesu, Santiago de Chileu, Meksiko Sitiju, San Francisku, Moskvi, Minsku, Kišnjevu, Sidneju, Istanbulu, Madridu, Zagrebu, Beogradu, Podgorici, Skoplju, te je večerašnji koncert u Sarajevu bio svojevrsna kruna svjetske turneje „Tri pisma iz Sarajeva“.  

Između ostalih, ovaj veliki muzički događaj su podržali Grad Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Centar.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku