hamburger-icon

Kliker.info

Trgovina kao sudbina : Seul pregovara sa SAD-om o kupovini nuklearne podmornice

Trgovina kao sudbina : Seul pregovara sa SAD-om o kupovini nuklearne podmornice

Novembar 07
16:41 2017

Južna Koreja pregovara sa Sjedinjenim Američkim Državama o kupovini nuklearne podmornice kako bi se odbranila od potencijalnih prijetnji Sjeverne Koreje, izvještavaju lokalni južnokrejski mediji.

Nakon susreta s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom, američki predsjednik Donald Trump je izjavio da će Seul kuputi veliku količinu američkog oružja, bilo da je riječ o avionima ili raketama, prenio je AFP.

“Južna Koreja će naručiti opremu vrijednu više milijardi dolara”, rekao je Trump i dodao da će to značiti više radnih mjesta u SAD-u i smanjenje trgovinskog deficita s Južnom Korejom.

‘Odmah početi razgovore o kupovini’

Moon nije iznio detalje koju vrstu naoružanja će Južna Koreja kupiti od SAD-a, ali Trump je rekao da je to naoružanje od ključnog značaja za južnokorejsku nacionalnu odbranu.

Brojni južnokorejski mediji su, pozivajući se na visokog neimenovanog zvaničnika, izvijestili da su dvojica predsjednika izdala naloge zvaničnicima dvije zemlje da počnu razgovore o kupovini oružja “odmah”.

Seul se u velikoj mjeri oslanja na Washington, kao garant sigurnosti na Korejskom poluotoku, na kojem se nalazi 28.500 američkih vojnika, navela je francuska novinska agnecija.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *