hamburger-icon

Kliker.info

Travnik : Zbog Obame u Borcu će raditi i za Novu godinu

Travnik : Zbog Obame u Borcu će raditi i za Novu godinu

20 Decembra
22:35 2008

Odijelo Obama tekstilne tvornice "Borac" iz Travnika osim što je u kratkom vremenu postalo jedan od prepoznatljivijih bh. brendova, već je počelo davati prve poslovne rezultate.Iako je odijelo nazvano po novom predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država na tržište plasirano u maju ove godine, postalo je hit tek u novembru nakon predsjedničkih izbora i pobjede Baraka Obame. Domaći i svjetski mediji odmah su prenijeli vijest o "dosjetljivoj poslovnoj ideji Bosanaca" i odijelo Obama postalo je svjetski brend. U tvornici "Borac", koja trenutno zapošljava oko 2.000 radnika, kažu da su u prvoj seriji proizveli oko 1.000 Obama odijela i da je cijela serija skoro rasprodata. Osim što je postalo hit u BiH i susjednim zemljama, ova tvornica je do sada dobila oko 20 poslovnih ponuda iz cijelog svijeta.Sead Čurić, izvršni direktor za razvoj tvornice, kaže da, ako se ugovori ubrzo sklope sa stranim kompanijama, za "Borac" neće biti novogodišnjih praznika.

Ideja nastala na neformalnom sastanku      Imamo 2.000 radnika i godišnje proizvedemo milion komada odjeće. Za nas nema praznika. Dobili smo mejlove iz Amerike, Kanade, Švedske. Očekujemo oko Nove godine poslovne ugovore i moraćemo da pojačamo proizvodnju. Ako želimo uspjeti moramo naporno raditi", ističe Čurić.U tvornici "Borac" očekuju da će im Obama odijelo ubrzo donijeti i nova ulaganja u proizvodnju."Naš najveći problem je nedostatak obrtnih sredstava i zato se nadamo poslovnim saradnjama. Recesija koja je zahvatila svjetsku privredu ima veliki uticaj na tekstilnu industriju. Mi konstantno ulažemo u ‘Borac’, ali su uvijek potrebna nova ulaganja", objašnjava Čurić.Ideja da se nova linija odijela nazove po predsjedničkom kandidatu Baraku Obami pala je na pamet nekome iz kreativnog tima preduzeća tokom popodnevnog neformalnog sastanka."Danju radimo, a onda u poslijepodnevnim satima u neformalnoj atmosferi tražimo imena za nove proizvode i raspravljamo o dizajnu odjeće. Dok smo tražili naziv za odijelo Obama vodili smo se premisom ‘osvrnite se oko sebe, gledajte svakodnevne stvari’. Na pamet su padali razni nazivi, ali nismo bili zadovoljni. Tražili smo neki optimističan naziv koji će obilježiti neko novo vrijeme. Neko je kazao Obama i to je bilo to", priča Čurić.Izvršni direktor za razvoj Tvornice tekstila "Borac" tvrdi da su se svi složili za Obamu bez dvoumljenja.

Cijena odijela 200 eura   "Nismo očekivali da će izazvati ovoliku buru. Uzeli smo ovaj naziv jer asocijacira na nešto novo, nove ideje, optimizam. S druge strane, Barak Obama zna nositi odijelo i dobro mu stoji. Ovo odijelo je za poslovnog čovjeka u svakodnevnoj situaciji. Odijelo ‘Obama’ upravo treba da privuče takvu klijentelu. Ljude sigurne u sebe, optimistične i odlučne", kaže Čurić.Odijelo " Obama" potpuno je novo po dizajnu i ima najnovija rješenja u vanjskom izgledu.Čurić kaže da je cijena od 200 eura jedan od ključnih razloga da ovo odijelo postane konkurentno na svjetskom tržištu. "Odijelo nije široko kao što su do sada odijela bila. Uže je, ima užu kragnu, kraće je, ima novi položaj džepova, ističe eleganciju i naglašava mušku figuru. Napravljeno je od više materijala i ne gužva se" , dodaje Čurić.Tvrdi da u kreativnom timu "Borca" nijednog trenutka nisu razmišljali da li će Barak Obama pobijediti na predsjedničkim izborima u SAD-u."Nismo očekivali ovakav interes i za nas je ovo čudo. Nismo uopšte razmišljali da li će pobijediti Obama ili MekKejn. Da je MekKejn nudio progres, odijelo bi nosilo naziv po njemu", naglašava Čurić.Iz travničkog " Borca" uputili su zahtjev Američkoj ambasadi u BiH kojim su izrazili želju da novom američkom predsjedniku u ime "Borca", Travnika i BiH, uruče nekoliko "Obama" odijela."Želimo da uručimo predsjedniku odijelo uz obrazloženje da ‘Obama’ nije asocijacija na personu nego na trend i novo vrijeme. Ovo je i zahvala Americi na politici prema BiH, na tome što je zaustavila rat i što se brine za sudbinu naše zemlje", kaže Čurić.

Nada u bolje dane         I mnogi radnici travničkog "Borca" iznenađeni su uspjehom odijela "Obame". Nadaju se da će "Obama" ovoj tvornici donijeti novu, bolju budućnost.Radnica Seada Mehić kaže da je najbitnije da se o odijelu priča."Nadam se boljem vremenu za sve naše radnike. Dok se o ovom odijelu priča dobro je jer će biti i interesa za njega. Nadam se da će to ime i našoj firmi donijeti novo i bolje doba", govori Mehićeva.Sead Čurić ističe da je važnost brendiranja proizvoda upravo pokazao primjer "Obama" odijela."Svjetski mediji su prenijeli vijest o našem odijelu i dobili smo besplatne reklame. Što je najvažnije za naš proizvod čulo se od Amerike do Afrike.Mnogi bh. privrednici su shvatili da je brendiranje nužnost za razvoj firme. Naravno da iza brenda mora stajati i kvalitet. Poslijeratna potrošnja nije zahtijevala od biznismena da prave brendove i kvalitetenu ambalažu. Sada se to mijenja. To se pokazalo kao nužnost", dodao je Čurić.

Obama inspiracija za modnu industriju     Pobjedom na predsjedničkim izborima 4. novembra ove godine Barak Obama je postao prvi Afroamerikanac predsjednik SAD. Svojim govorima, stavom i karizmom postao je inspiracija i za modnu industriju.Poznati dizajner i stari prijatelj Endija Vorhola, Žan-Šarl de Kastelbazak, pretvorio je njegov lik u modernu mini haljinu, koju je mlada pjevačica Kejt Peri nosila na dodjeli evropskih MTV nagrada, noć nakon američkih izbora. Ta haljina bila i na pariskoj sedmici mode.On nije jedini dizajner kojem je Obama inspiracija. Na reviji Sonije Rajkel pista je bila preplavljena Obaminim sloganima.

Vijest odjeknula svijetom         Vijest o domišljatosti kreativnog tima travničkog "Borca" brzo se pojavila na raznim medijima. Od susjednih zemalja o Obama odijelu najviše su izvještavali hrvatski mediji.Priča o Obama odijelu dospjela je i na američke modne blogove www.blackbookmag.com i stranice britanskog časopisa "Vogue".  (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku