hamburger-icon

Kliker.info

Tragičan kraj : U Norveškoj ubijena 87-godišnja Hamida Didović iz Sanice

Tragičan kraj : U Norveškoj ubijena 87-godišnja Hamida Didović iz Sanice

29 Januara
07:51 2010

Prije 18 godina Hamida Didović je s dva sina protjerana iz svoje Sanice i završila je u izbjeglištvu u Norveškoj, a prije sedam dana ona je ubijena.Vijest o zvjerskom ubistvu Hamide Didović u gradu Hortenu začas je obišla Norvešku, Švedsku, Dansku… i izazvala šok i zaprepaštenje među građanima BiH koji su u te države stigli kao izbjeglice. Ko je i zašto ubio 87-godišnju Hamidu?    Edvin Avdić je u prošli petak dovezao sina kod svoje majke i primijetio je da su vrata stana u kojem stanuje Hamida Didović otvorena. Odmah je otišao do njenog sina koji stanuje u istoj zgradi, sprat više.

Probudio ga je i zajedno su otišli u Hamidin stan.Zatkeli su stravičan prizor – stvari su bile razbacane, a nesretna starica ležala je mrtva. Ruke su joj bile svezane pozadi, preko glave je bio jastuk…Nisu ništa dirali, odmah su pozvali policiju…Prošle je desetak minuta i stigli su policajci i istražitelji. Navečer je policijski advokat Tomas Kragelund norveškim medijima izjavio da se slučaj istražuje i da počinilac još nije poznat. Na lice mjesta stigli su i agenti specijalne kriminalističke policije i preuzeli istragu. Cijeli stan je detaljno pretražen, skinuti su svi otisci, pohvatani svi DNK tragovi… Međutim, istraga još nije dala nikakve rezultate što znači da je ubica Hamide Didović i dalje na slobodi.Policija još uvijek nije saopštila ni kako je starica ubijena. Za sada se pretpostavlja da je zadavljena ili ugušena jastukom.U Norten je odmah stigla i Elma Kovačević, ambasadorica BiH u Norveškoj i razgovarala je s policijskim šefovima. Bosanski kulturni centar u tom gradu stavio se na raspolaganje… 

Hamida Didović, koja je muža izgubila u Drugom svjetskom ratu, protjerana je 1992. godine iz Sanice i sa svoja dva sina krenula je u izbjeglištvo. Poput hiljada izbjeglica iz BiH, završila je u Norveškoj. Živjela je mirno, tiho i sanjala svoju Sanicu nadajući se povratku. Nikada nije pričala o mukama i patnjama koje su je pratile cijeli život, kažu uvijek je bila spremna drugima da pomogne.Prošle ljeta,  sin koji je živio s njom umro je u Nortenu i ona je ostala sama u stanu. U istoj zgrad živi njen drugi sin i on je svakodnevno brinuo o majci.Kratko nakon što joj je sin umro, u Hamidin stan je provaljeno. Lopovi su je pretukli i ispreturali stan tražeći novac i dragocijenosti. Ništa nisu našli, ona je živjela od socijalne pomoći. Nije prošlo dugo, a provaljeno je i u stan njenog sina.I jedna i druga provala prijavljeni su policiji, otvorena je istraga i ubrzo zatvorena zbog, kako je objašnjeno, nedostatka dokaza. Od tada je Hamida Didović živjela u strahu… U prošli petak zvjerski  je ubijena. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku