hamburger-icon

Kliker.info

Tko i zašto sada zagovara bošnjačku državu u Bosni i Hercegovini?

Tko i zašto sada zagovara bošnjačku državu u Bosni i Hercegovini?

04 Jula
20:20 2012

 Oni koji kreiraju društveno-politički život u Bosni i Hercegovini i koji obnašaju vlast, manje-više, nesvjesni su poslušnici monstruozne europske politike koja na ovim prostorima, zapravo i na svojim europskim prostorima, nikada neće dopustiti postojanje jedne nacionalne muslimanske države ili stabilne višenacionalne države s muslimanskom većinom.Ovo se kaže u tekstu sarajevskog imama Muhameda Velića, upravo objavljenog na portalu Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Iako se naglašava da tekstovi objavljeni na tom portalu ne moraju nužno odražavati stav Rijaseta i da svaki zaposlenik Islamske zajednice ima pravo izraziti svoj stav, jasno je da se radi o tekstu koji je samo nastavak kampanje čiji je cilj uspostava bošnjačke države.

Pojačavanje tempa

U travnju ove godine reis-ul-ulema Mustafa Cerić javno je poručio da Bošnjaci moraju napraviti svoju mapu puta, odnosno plan za bošnjačku “sigurnu zemlju”. Mjesec kasnije, u svibnju, reis je ponovio svoj stari dobro poznati stav da Bošnjaci imaju pravo na nacionalnu državu uz naglasak da je “pravo Bošnjaka na dom, domovinu, državu, naciju, jezik, vjeru, kulturu, slobodu i neovisnost bosansko pitanje biti ili ne biti”. On je tada posebno podvukao da “nije isključeno da netko, negdje, mimo našeg znanja, priprema ponovno nas istrijebiti s Balkana, odnosno iz Bosne”. Dakle da nas zadesi to što se dogodilo muslimanima i židovima u Španjolskoj”. Uz to je dodao da “svjetovni i civilni sektor kod Bošnjaka uopće ne funkcionira”. Njegova poruka da nije isključeno da se Bošnjacima ponovno sprema genocid nije naišla na neki posebno veliki odjek u javnosti. Čini se da su dva razloga tome – s jedne strane, nije rekao ništa novo jer reis to ponavlja svako malo, s druge strane svako oštrije reagiranje na ono što kaže, on i njegovi suradnici odmah proglase islamofobijom, a onoga tko se suprotstavi njegovim stavovima – islamofobom. Dojam je da je uvjerljiva većina ovdašnjih intelektualca ušutjela da bi sačuvala osobni komoditet i da ne bi dospjeli na “crnu listu”.

To je na neki način otvorilo prostor za pojačavanje tempa cijelog projekta “uspostave bošnjačke države” s vješto upakiranim udarima na Europu i njezinu politiku.Washingtonskim sporazumom su nam svezali Hrvate da ništa, sami o sebi i sami po sebi, ne možemo rješavati. A povrh svega instalirali su nam ovdje lidere bh. ili bošnjačkih stranaka koji će slijepo provoditi politiku koju nalažu europski poklisari – kaže u svom tekstu sarajevski imam Muhamed Velić i nastavlja:- Ti poslušnici, umjesto da se osvijeste, brzo dogovore i zauzmu zajednički stav koji će esencijalno i egzistencijalno čuvati narod, zemlju i državu, stvaraju svoje male kultove, svoje centre moći gdje vladaju njihove sujete i čisti ogoljeni interesi… Kakav proračun, kakav legalitet i legitimitet, kakvi bakrači, ovdje je sukob sujeta i borba za privatne interese.

“Palestinska faza”

Upravo na tragu reisovih tvrdnji da se Bošnjacima sprema novi genocid, imam Velić, koji, što nije nevažno, izuzetno dobro kotira u vrhu Islamske zajednice, najavljuje da će ovdašnji političari kao europski poslušnici uraditi sve da Bošnjaci kao narod, kao politički faktor nestanu.- Uradit će sve da nas se pretvori u folklornu skupinu i tek tada ćemo ući u Europu. Daj Bože da ostanemo i vjerska skupina. Europi nećemo biti partneri, već kolektivni poslušnici, muzejski eksponat i plastelin oslobođen svakog imunološkog sustava, svoje kralješnice i svoje glave, a ostat će samo jedna amorfna masa, ispijena i ubijena… Bojim se i onda kada čujem reisa kako zabrinuto po svijetu o ovome glasno govori, gotovo viče, da smo mi jedini narod u Europi koji nije dobio svoju nacionalnu državu – da smo sada u poodmakloj palestinskoj fazi – piše imam Velić.

U dramatičnoj političkoj i još više ekonomskoj krizi u kojoj se BiH sada nalazi i koja može na svašta izići, poruke i stavovi poput onih imama Velića, nisu za zaobilaženje i još manje se mogu svrstati u kategoriju “osobnih stavova i rasprava unutar vjerske zajednice”. Bez obzira koliko to netko osporavao ili smatrao preradikalnim, oni su u svojoj biti i konačnici najizravniji poziv Bošnjacima da ustanu, okrenu leđa Europi i uspostave svoju, bošnjačku, državu u BiH sa svojim zakonima i svim što to podrazumijeva i znači. A u svemu ovome nije teško dokučiti kome bi najviše odgovarao izravan i služben poziv na formiranje bošnjačke države. U svakom slučaju, bosanskohercegovačkim Bošnjacima najmanje. M. Osmović (Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku