hamburger-icon

Kliker.info

“Time machine ” : Umjetnici iz 13 zemala udahnuli novi život Titovom skloništu(Video)

“Time machine ” : Umjetnici iz 13 zemala udahnuli novi život Titovom skloništu(Video)

30 Maja
03:39 2011

Evropski kulturni događaj – prvo Bijenale savremene umjetnosti pod nazivom «Time machine – No network» otvoreno je u podzemnom atomskom gradu u Konjicu koji se nalazi na dubini od 280 metara. Svojim djelima predstavilo se 45 umjetnika iz 13 zemalja.Reditelj Marko Peljhan iz Slovenije koji se inače bavi odnosom umjetnosti i nauke i stvara djela u različitim medijima, postavio je u odjelu za komunikacije Titovog bunkera automatizirani visokofrekventni radio – primopredajnik. Njegov rad, kako kaže, na različitim frekvencijama prvi put šalje kodirane signale iz Titovog bunkera u cijeli svijet.Povezao sam svoj uređaj sa antenom na vrhu planine koja se tamo ranije nalazila i u svijet sam poslao poruku napisanu Morseovom abecedom „Novi život, novi počeci D-0 ARK Istanbul" na bosanskom, albanskom, slovenačkom i engleskom jeziku – kaže nam Peljhan i dodaje da ima tehničku distancu prema bivšoj Jugoslaviji i duhu njenog vremena.

Kada je likovna umjetnica Jelena Tomašević iz Podgorice prvi put ušla u Titov bunker, osjetila je strah i klaustrofobiju.Iza čeličnih vrata kroz glavu su mi prolazile razne dileme – kaže Tomaševićeva. Bunker je sam po sebi umjetničko djelo i bilo je teško u njemu postaviti izložbu radova koja su pod uticajem moralnosti tog mjesta. Međutim, kako su umjetnici često pozvani da sami sebe izdaju, počela sam razmišljati kakvo djelo ću da napravim, a da bude adekvatno prostoru. Mjesec i po kreirala sam instalaciju pod nazivom „Misao". Pitala sam se šta se desi sa čovjekom kada je izolovan, šta čovjek ima kada sve izgubi. A, ima svoju glavu, svoje misli i sjećanja. Bila sam fascinirana saznanjem kako se misao rađa, kako taj proces u našem tijelu fizički funkcioniše. U mom radu misao predstavlja trava koja raste iz zemlje. Može i da uvene, zavisno  od uslova u kojima se nalazi.Bosanskohercegovačka umjetnica Lana Čmajčanin i umjetnik Igor Grubić iz Hrvatske predstavili su se zajedničkim video – radom pod nazivom „Žena sa svjećom".- Ovo djelo vizualno – poetično govori o ženama koje su preživjele silovanje u ratu. Naš rad ima jedan pozitivniji pristup, jer je to priča o duhovnoj transformaciji silovanih žena. Biti dio kulturnog događaja Evrope je velika čast – kaže Lana Čmajčanin, a Igor Grubić dodaje:Meni je najzanimljiviji ambijent u kojem se bunker nalazi. Priroda je prekrasna i upravo to me fasciniralo. Iznenađen sam da je jedna obična kuća skrivala ogromno ratno sklonište.

Skulpturu pod nazivom „Shelter Skelter" postavio je njemački umjetnik Karsten Konrad – četiri slomljene stolice jednog kreveta i dva stola koji su se nalazili u bunkeru. Njegova ideja je da pokaže kako bi izgledala katastrofa u bunkeru.- Bunker nije nimalo depresivan, a meni je naročito zanimljiv jer je jedan od najvećih tajnih projekata u bivšoj Jugoslaviji u čiju izgradnju je uložen ogroman novac. Brinuo sam kako ću realizovati svoju ideju i na svu sreću organizatori su mi dozvolili da iskoristim slomljeni namještaj iz bunkera. Sada sam sretan jer je rad potpuno uspio. Iako sve izgleda kao nered, to je zapravo prikaz slomljenog namještaja koji kao da pleše. Mnogo je vrijednija nego što bi bile stolice koje sam iskoristio – objašnjava nam Konrad.U predsoblju Titove kancelarije postavljena je izložba slika „Neizvjesne prilagodbe II" likovnih umjetnika Tine Gverović i Siniše Ilića iz Hrvatske. Na crtežima su ljudi za kompjuterom, dok neki gledaju televiziju.- Sve su to negativi naših ranijih crteža na kojima je predstavljena svakodnevica većine ljudi. Htjeli smo pokazati kako slike o spoljašnjem svijetu dobiju drugačiji smisao i funkciju u zatvorenoj sredini – u bunkeru. Slike koje pokazuju ideologiju savremenog trenutka postaju potpuno drugačije – veli Ilić.Napraviti sintezu socijalističke historije vezane za Titovo ime i savremene umjetnosti Evrope i svijeta je uistinu atrakcija koja će i ubuduće biti prisutna u evropskim zemljama – kaže direktor Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić. Pored Sarajeva, dobro je da se i u drugim gradovima u našoj zemlji konačno daje važnost savremenoj umjetnosti. Drago mi je da se stvarnost BiH sve više okreće umjesto prošlosti, ka budućnosti.Umjetničku postavku u Titovom bunkeru bit će otvorena do 27. septembra.

Savremena umjetnost

Likovni umjetnik Edin Numankadić ističe da je Bijenale savremene umjetnosti u Konjicu veliki praznik za kulturu BiH.- Pored brojnih festivala filma, teatra, muzike…, sada naša zemlja ima i vrhunsku likovnu manifestaciju koja prezentira duhovno stanje savremene umjetnosti svijeta – kaže Numankadić.Eksperti za savremenu umjetnost, selektori izložbe u Konjicu Branislav Dimitrjević i Petar Ćuković, kažu da je bio veliki izazov napraviti djela na licu mjesta, u bunkeru.- Umjetnici su revitalizirali vojni objekt i dali mu potpuno novu funkciju. To je slično starim fabrikama u drugim zemljama Evrope koje su postale najbolje galerije. Atomska ratna komanda u Konjicu sada je svjetski atraktivna galerija umjetnina – kaže Numankadić.

Iznimna šansa

Direktor Bijenala savremene umjetnosti „Time machine – No network" Edo Hozić zadovoljan je odzivom publike.- Umjetnici su ušli u bunker da bi ga zaštitili od potpunog propadanja – kaže Hozić. Bunker više nije tajna, a tehnologija koja se tamo nalazi je potpuno zastarjela. Sada Konjic ima osnova da postane atraktivna evropska i svjetska turistička i kulturna destinacija. Saradnja sa načelnikom Konjica Emirom Bubalom je savršena, a ovom projektu pridružili su se i brojni volonteri iz ovog grada. Prošle godine kada je bunker u poluotvorenom režimu, posjetilo ga je 10.000 ljudi.

Čudesni radovi Šejle Kamerić i Nebojše Šerića

Posebnu pažnju izazvaju radovi bosanskohercegovačkih umjetnika Šejle Kamerić i Nebojše Šerića Šobe.Šejla Kamerić je postavila pet ručno heklanih tabletića i, kako aže, taj njen rad je nastao kao potreba da se stvori nešto sa svrhom.Instalaciju od papira, pribadača i ventilatora pod nazivom „Strah" postavio je Šerić koji kaže da je pokušao napraviti kontrolirani udar vjetra koji puše u skupine papirnih vjetrenjača, a sve s namjerom da simulira velike strahove koji nas ponekad savladaju. (Kliker.info-San)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku