hamburger-icon

Kliker.info

Tihićev odgovor Lagumdžiji : SDA i SBiH u koaliciji na lokalnim izborima

Tihićev odgovor Lagumdžiji : SDA i SBiH u koaliciji na lokalnim izborima

13 Juna
15:53 2012

Predsjednici SBiH i SDA  Amer Jerlagić i Sulejman Tihić izjavili su novinarima nakon sastanka održanog u Sarajevu da će ove dvije stranke nastupiti u koaliciji na lokalnim izborima u Republici Srpskoj. Pozvali su sve probosanskohercegovački orjentirane stranke da im se pridruže."Zaključili smo da će SBiH i SDA nastupiti u koaliciji i pozivamo i ostale probosanskohercegovački orijentisane stranke za koaliciji u Republici Srpskoj. To se prvenstveno odnosi na opštinu Srebrenica u Republici Srpskoji i opštinu Jajce u Federaciji, gdje smo i ranije imali savez", rekao je Jerlagić.
 
Jerlagić je kazao kako je zajednički stav SBiH i SDA da se samo zajedničkim djelovanjem može zaustaviti „potencijalna politička erozija političkog djelovanja Bošjnaka i Hrvata“."Kada je u pitanju aktuelna politička situacija, SBiH ostaje neutralna, suzdržana kod svih glasanja kako na nivou države, tako i na nivou kantona i Federacije BiH. Principijelno, ovo nije smjena zbog rezultata rada vlasti, koja je bila loša na svim nivoima, ovo je ideološko-partijska smjena vlasti i mi ne želimo biti dio tog braka unutar Platforme, odnosno ‘šestorke’ na nivou države", naglasio je Jerlagić.Po riječima Sulejmana Tihića, na sastanku je iskazana velika zabrinutost obje stranke zbog složene političke situacije u BiH.
 
"Ovakva politička situacija je, između ostalog, izazvana ponašanjem SDP-a. Oni to rade od općih izbora, kada su pokušali sa SDS-om, umjesto SNSD-om da prave koaliciju, zahtjevom da njihov kandidat iz reda bošnjačkog naroda bude predsjedavajući Vijeća ministara, zatim izbacivanjem HDZ-a iz vlasti, željom da hrvatske pozicije u Vijeću ministara pripadnu SDP-u, i na kraju, nakon 15 mjeseci, kada se formirala vlast, opet izazivaju novu krizu sa zahtjevom da se  SDA, koja je bila generator svih sporazuma koje smo napravili u ovom vremenu, izbaci iz vlasti", rekao je Tihić. Tihic je naglasio kako su SBiH i SDA opredijeljene da čine blok za očuvanje države Bosne i Hercegovine.Ocjenjujući situaciju u RS-u, Tihić je rekao da se stanje u tom entitetu, izazvano  slabljenjem bosanskohercegovačkog bloka, „multiplicira u još težem obliku nego u Federaciji“."Bojimo se da ova složena politička situacija i ono što će slijediti, Bosnu i Hercegovinu ne stavi u crnu listu", zaključio je Tihić.(Kliker.info-Anadolija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku