hamburger-icon

Kliker.info

Tihić za beogradski Danas : Srbija nema uticaja na Milorada Dodika

Tihić za beogradski Danas : Srbija nema uticaja na Milorada Dodika

21 Novembra
06:54 2009

– Zaista mislim da zvanični Beograd nema uticaj na stavove premijera Republike Srpske Milorada Dodika u vezi s pronalaženjem načina za rješenje aktuelne političke krize u Bosni i Hercegovini. To što se možda čini da predstavnici Srbije šalju dvosmislene signale i da  imaju nekakve skrivene namjere uprkos tome što tvrde da je za njih prihvatljivo svako rješenje koje je plod dogovora lidera u BiH, mislim da je samo privid.Pretpostavljam da zvaničnici Srbije ostavljaju prostora za sumnju u svoje namjere zbog ostvarenja unutrašnjopolitičkih ciljeva, odnosno da se oni obraćaju prije svega svojim građanima. Dodik se osjeća dovoljno jakim da mu podrška iz Srbije za odugovlačenje krize, čini mi se, uopšte nije ni potrebna – ističe u intervjuu za Danas Sulejman Tihić, predsjednik vodeće bošnjačke partije u BiH, Stranke demokratske akcije, na čijem je čelu 2001. godine naslijedio Aliju Izetbegovića.

Premijer Republike Srpske je izjavio da su butmirski prijedlog napravili Amerikanci u dogovoru s vama i Harisom Silajdžićem i da ste računali da će EU natjerati Dodika da prihvati ustavne promjene. Da li je istina da je volja međunarodne zajednice zasnovana na dogovoru s bošnjačkim političarima?

– To što Milorad Dodik govori uvredljivo je i neistinito. Svi koji znaju Dodika ne čude se kada iznese u javnost potpuno netačne činjenice. Demantujem odlučno da je paket napravljen na takav način. To je potpuno domaći proizvod, koji su Amerikanci i Evropljani samo našminkali.

U čemu Dodik pronalazi uporište da tako nešto izjavi?

– Po sadržaju, riječ je o dokumentu koji je 29. aprila 2006. Milorad Dodik podržao i glasao za njega. Dokaz za to pruža jednostavna pravnička analiza ili poređenje dva dokumenta.

Zbog čega je onda, po vašem mišljenju, Dodik tako drastično promijenio mišljenje?

– Sada je drugo vrijeme i drugačije su prilike. Dodik je tada bio u opoziciji i trebala mu je podrška međunarodne zajednice. Sada ima čvrstu poziciju na vlasti i izborni je pobjednik. Politički je mnogo jači nego prije tri godine.

l Premijer RS protivi se izmjenama Ustava BiH, navodeći da će to „od Srba u BiH napraviti manjinu“ ali istovremeno tvrdeći da on nije antievropski raspoložen i da to nije razlog za njegovo protivljenje.

– Nisam protiv etničkog glasanja, ali jesam protiv zloupotreba. Izmjenama Ustava se ne ukida etničko glasanje. Sada se nalazimo u paradoksalnoj situaciji da manjina preglasava većinu, jer jedan glas RS važi kao dva u ostalim entitetima. Mi smo za to da premijer BiH bude iz jednog naroda, predsjednik iz drugog, a da je predsjednik parlamenta predstavnik trećeg naroda u BiH. Tako ćemo izbjeći situaciju u kojoj se trenutno nalazimo, a to je da jedan narod preglasa druga dva. To ne znači, međutim, ukidanje RS.

Kako onda objašnjavate kritike iz Republike Srpske?

– Jedno je izvijesno i to je nemoguće da nije poznato široj javnosti u RS. Meni su zamjerali kada sam tamošnjim poslanicima objašnjavao da su strahovi takve vrste neutemeljeni u potpunosti, budući da niko ne može ukinuti RS bez volje njenih političkih predstavnika, odnosno njih samih. Jasno je da dokle god je BiH biće i entiteta. Problem je što se, međutim, iza etničkog uvijek krije neki pojedinačni, lični interes, a funkcionalna BiH je u opštem interesu, dakle i građana BiH.

Kakvim interesom se, prema vašem mišljenju, povodi Dodik?

– Siguran sam da nije nacionalni. Iza pojedinačnog uglavnom se krije kriminalni ili nekakav njegov drugi oblik, koji već samim tim što je skriven otvara prostor sumnjama te vrste.

Odnosi BiH i Srbije nisu dovoljno dobri. To je konstatacija i jedne i druge strane. Zbog čega je to tako?

– Hrvatski i bošnjački članovi Predsjedništva BiH ne insistiraju na sređivanju odnosa sa Srbijom i s njihove strane nema nikakve inicijative. Još ni pitanje postavljanja ambasadora u Srbiji nismo riješili. S druge strane, zvaničnici Srbije su u svakodnevnoj komunikaciji sa RS bez kontakta sa ostatkom BiH. Oni ne komuniciraju sa Sarajevom.

Kako ocjenjujete ulogu međunarodne zajednice u rješavanju ustavne krize?

– Međunarodna zajednica nema dovoljno odlučnosti da stane na put krizi i riješi situaciju na način koji će odgovarati svima. U EU nema čak ni jasne politike odnosa prema BiH. Od najmanje pomoći je reći – neka se sami dogovore. Ne možemo se mi sami dogovarati ako smo u neravnopravnom položaju. Glas u RS vrijedi dva glasa u ostatku BiH. Zahvaljujući tome imamo mir. Ali, to je nepravedni mir koji je nametnula međunarodna zajednica.

Kakav ishod predviđate?

– U interesu RS nije radikalizacija prilika. Republika Srpska se ne može odvojiti od BiH, jer je svima jasno da je svaka podjela praćena ratnim sukobima. Zbog toga smatram da će se kriza okončati rješenjem koje je u interesu svih, a to je funkcionalna i cjelovita BiH.

Slažete li se sa ocjenama javnog mnjenja u BiH da su građani žrtva nepravde kada je riječ o neukidanju šengenskih viza?

– Istina je da ovdašnja javnost tako doživljava činjenicu da će njima koji su najviše stradali u ratnim sukobima biti zabranjeno slobodno putovanje u Evropu, a onima koji su najviše odgovorni se otvaraju granice. Ne mogu da povjerujem u to što međunarodna zajednica ističe kao razlog o tehničkoj nespremnosti za ukidanje viza.   Snežana Čongradin (Danas)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku