hamburger-icon

Kliker.info

Tihić : Moja politika je politika kontinuiteta i promjena

Tihić : Moja politika je politika kontinuiteta i promjena

17 Maja
20:00 2009

  Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je danas da je protiv bošnjačke i muslimanske BiH i da je potrebno nastaviti proces dogovora i kompromisa koji znači evropsku budućnost i napredak zemlje u kojoj neće biti poraženih.Tihić smatra da OHR mora ostati u BiH kako bi završio proces implementacije Dejtonskog sporazuma, ali da nije za to da OHR radi posao domaćih političara koji moraju sami da nađu rješenja.On je izrazio očekivanje da će potpredsjednik SAD Joseph Biden i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana predstojećom posjetom Sarajevu pomoći implementaciju Dejtonskog sporazuma i podstaći ustavnu refiormu.

Tihić očekuje da će Biden i Solana prenijeti poruke SAD i EU ne samo kada je u pitanju BiH, već i cijeli region.Gostujući u programu televizije OBN, Tihić je rekao da lik i djelo svakog lidera, pa tako i nekadašnjeg lidera SDA Alije Izetbegovića može bolje da sačuva neko drugi u odnosu na njegovog sina ili srodnika.On je naglasio da je sve vrijeme slijedio put Alije Izetbegovića i da njegov lik i djelo on lično može bolje da sačuva u političkom smislu od sina Bakira Izetbegovića.Na pitanje da li će SDA biti radikalizovana ukoliko predsjednik stranke postane Bakir Izetbegović, Tihić je rekao da zna samo u kom pravcu će voditi stranku ako pobijedi."Moja politika je politika kontinuiteta i promjena", istakao je Tihić.

Prema njegovom mišljenju, nakon izbora u stranci, 26. maja, neće doći do podjela.Dodavši da je izborna kampanja u granicama korektnosti, Tihić je istakao da će sve učiniti da sačuva jedinstvo stranke. Komentarišući odluku pravosudnih organa Srbije o pokretanju istrage protiv više lica iz BiH, osumnjičenih za ratne zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, maja 1992. godine, Tihić je rekao da ako postoji zločin i ako su ga počinili državljani BiH onda, prema svim međunarodnim pravilima, njima treba suditi u mjestu izvršenja krivičnog djela."To je politički motivisan proces", tvrdi Tihić ocijenivši da nema nikakvog pravnog osnova da im se sudi u drugoj zemlji.On smatra da na taj način Srbija, kako je rekao, prihvata tezu da su oni ovdje vodili nekakav rat. (Kliker.info-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku