hamburger-icon

Kliker.info

Thomas Piketty : “Za ISIL su krivi Zapad i prebogati emiri!”

Thomas Piketty : “Za ISIL su krivi Zapad i prebogati emiri!”

02 Decembra
07:51 2015

piketi7Jedan od najuticajnih ekonomista Thomas Piketty tvrdi da je glavni razlog uspona tzv.”Islamske države” socijalna nejednakost na Bliskom istoku i ogromna materijalna moć u rukama nekoliko država, koje čine tek deset odsto populacije u regionu.

Bogatstvo od eksploatacije nafte koncentrirano je u nekoliko malih monarhija, koje imaju 60 do 70 odsto ukupnih prihoda, a te države su Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Saudijska Arabija, Bahrein i Oman.

U nekoliko monarhija mali broj ljudi kontroliše većinu bogatstva, dok je velika većina stanovnika, uključujući žene i izbeglice, u svojevrsnom poluropstvu, upozorava  Piketty.

U blogu objavljenom u “Mondu” on okrivljuje Zapad da podržava takvo stanje, upozoravajući da je ekonomska nejednakost generator nejednakosti u političkom i društvenom sistemu, što dovodi do jačanja radikalnih ideja i terorizma.

Loši ekonomski uslovi postali su opravdanje džihadistima za niz ratova u regiji u kojima su svoje prste umiješale i zapadne sile.

Primjer je Prvi zalivski rat, u kojem su se savezničke snage angažovale da bi vratile naftna polja tamošnjim emirima, što je za posljedicu imalo rast napetosti u cijeloj regiji.

Te režime vojno i politički podržavaju zapadne sile, presrećne što mogu da dobiju neke mrvice da bi finansirale svoje fudbalske klubove ili prodale nešto oružja, objašnjava Thomas Piketty.

Terorizam ukorijenjen u takvoj nejednakosti najbolje je suzbijati ekonomskim putem, smatra francuski ekonomista.

Zapadne zemlje, smatra on, trebalo bi da pokažu i da im je više stalo do društvenog razvoja tog područja nego do vlastitih finansijskih interesa i odnosa sa vladajućim porodicama.

Piketty ističe da Evropa mora odustati od politike štednje i oživjeti model integracije i otvaranja novih radnih mjesta za izbjeglice.

(Kliker.info-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku