hamburger-icon

Kliker.info

The Wall Street Journal : Istraga Flinovog plana da se Gulen izruči Turskoj

The Wall Street Journal : Istraga Flinovog plana da se Gulen izruči Turskoj

Novembar 11
06:25 2017

Specijalni američki istražitelj Robert Mueller utvrđuje da li se prvi savjetnik predsjednika SAD Donalda Trumpa, Mike Flynn , bio involviran u navodni plan da uhapsi islamskog klerika Fetulaha Gulena i izruči Turskoj, piše The Wall Street Journal.

Prema tom planu, Flynn, koji je bio Trumpov savjetnik samo 24 dana, i njegov sin trebalo je da dobiju 15 miliona dolara za nasilno odvođenje Gulena iz njegovog doma u SAD i izručenje turskoj vladi, kazali su za VWall Street Journal izvori bliski istrazi.

Navodni plan je privukao pažnju tokom šire Muellerove istrage mogućeg ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. i eventualnog dosluha sa Trumpovim izbornim štabom.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan optužio je Gulena za podsticanje neuspjuelog puča u julu prošle godine i tražio je njegovo izručenje da bi mu se sudilo.

Portparol Muellerovog tima nije želeo da komentariše komentar Wall Street Journala.

Flynn je ključna figura u Muellerovoj istrazi zbog razgovora sa tadašnjim ruskim ambasadorom u Vashingtonu  Sergejom Kisljakom prošle godine, kao i zbog čekanja do marta da se retroaktivno registruje kod Ministarstva pravde kao strani agent za poslovanje sa turskim biznismenom.

Wall Street Journal je objavio da je FBI razgovarao sa najmanje četvoro lica o sastanku Flynn i predstavnika turske vlade u decembru u New Yorku  na kome se razgovaralo o uklanjanju Gulena.

Istovremeno, oni su razgovarali i oslobađanju tursko-iranskog trgovca zlatom Rezom Zarabom koji se nalazi u američkom zatvoru po optužbi da je pomogao Iranu da izbjegne sankcije zvaničnog Washingtona , javio je NBC.

Reuters  je objavio  da je jedan od Flynnovih saradnika, bivši šef CIA-e James Woolse, dogovorio sa dvojicom turskih biznismena sumu od 10 miliona dolara u cilju pomoći da se Gulen diskredituje u vrijeme dok je  WoolseVulsi bio savjetnik u Trumpovom izbornom timu.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *