hamburger-icon

Kliker.info

Tek se sada zakuhalo : Agresivnim pristupom Romney zasjenio Obamu i vratio se u utrku

Tek se sada zakuhalo : Agresivnim pristupom Romney zasjenio Obamu i vratio se u utrku

04 Oktobra
05:53 2012

Američki predsjednik Barack Obama i njegov protivkandidat Mitt Romney ukrstili su u četvrtak uveče u Denveru stavove u vezi svojih ekonomskih planova u prvoj od tri debate pred predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama.Tokom debate na Univerzitetu u Denveru na temu svojih ekonomskih planova, posebno oko poreza, radnih mjesta i zdravstvene zaštite, Obama je opisao pristup svog rivala kao vraćanje na politiku Georga Busha  dok je Romney rekao za Obaminu politiku da predstavlja prejteranu intervenciju federalne vlasti u pitanja saveznih država. Obama je na pitanje o zapošljavanju odgovorio napadom na Romneya rekavši da njegov protivkandidat namjerava da otvori radna mjesta rezanjem poreza za bogate. Romney je  to negirao i odgovorio iznošenjem svog plana od pet tačaka. “Neću smanjiti porez bogatima, niti ću povećati porez srednjoj klasi”, oštar je bio Romney. “Želim da više ljudi radi kako bi se više punila državna kasa”, kazao je on.Podsećajući na ekonomski krah u SAD pri kraju vladavine Georga  Obama je rekao: “Zahvaljujući tome suficit je zamijenio deficit, a sve je kulminiralo najvećom krizom od vremena Velike depresije”. Takav smo pristup već probali, ali to nije funkcionisalo”, rekao je Obama.

Na temu zdravstene zaštite, Obama je pokušao da odbrani kontroverzne izmjene proširenja pokrivenosti zaštitom, rekavši da su one gotovo identične izmjenama koje je Romney predstavio dok je bio guverner Massachusettsa. Romney je to odbacio i iznio tvrdnju da je Obamin plan povećao troškove liječenja i da će ako bude bio izabran kao predsjednik momentalno ukinuti te reforme. “Po mom mišljenju, vlada nije efikasna u obaranju troškova bilo čega. Pravi odgovor nije da federalna vlada preuzme zdravstvenu zaštitu”, rekao je Romney.  On je obećao da neće povećati poreze bogatim Amerikancima i izjavio da Obama pogrešno predstavlja njegov poreski plan u kampanji. Republikanski kandidat je napao predsjednika SAD jer nije uspio da smanji državni deficit za polovinu, što je obećao 2008. godine i dodao da Sjedinjene Države ne mogu da dozvole da krenu putem Grčke ili Španije.  Romney je rekao da će u sklopu smanjenja budžetskog deficit od 1.000 milijardi dolara ukinuti Obamin zakon o zdravstvu iz 2010 i ukinuti programe koji ne daju odgovarajuće rezultate.

Na drugu stranu, Obama je rekao kako ga je za Medicare inspirirala njegova baka i njen način života. “Ona je mogla biti nezavisna zbog socijalnog osiguranja i Medicarea. Radila je cijli svoj život”, rekao je Obama. Aktuelni predsjednik je rekao da Romney naglašava da treba promijeniti sistem, ali da ne daje i detalje kako će ga promijeniti.Uprkos tome što je Obama pred debatu imao više razloga za samopouzdanja zbog male ali stabilne prednosti u biračkom tijelu, nakon sučeljavanja sa Romneyem ima više razloga za brigu jer je republikanski predsjednički kandidat po ocjenama analitičara imao najbolji javni nastup od početka kampanje.Nasuprot njemu, Barak Obama je izgledao nervozno, umorno i nepripremljeno, piše kritičar Guardiana. Nakon četiri godine u Bijeloj kući čini se da je političar koji je obećavao nadu izgubio glas i harizmu, optimizam i elokvenciju – dodaje se u uredničkom komentaru britanskog lista.

 Iako su za obje kampanje postavile niska očekivanja, samo ih je predsjednik Obama dosegao, navodi Guardian, dodajući da je neko ko je gledao debatu a da kojim slučajem nije znao ko je predsjednik SAD, ne bi pogodio o kome se radi u duelu predstavnika republikanske i demokratske stranke.  Obama je tako debatu obilježio mini predavanjima i iznošenjem statističkih podataka, koji mu takođe ne idu na ruku uzimajući u obzir rekordnu stopu nezaposlenosti od više od osam odsto,  gledajući pravo u kameru i izbjegavajući da učestvuje u neposrednijoj polemici sa svojim političkim protivnikom. Ono što je takođe ostalo primjećeno je to da Obama ni jednom tokom debate nije pomenuo Romneyev kontroverzni govor o navodnoj neproduktivnosti 47 odsto američke nacije kao i brojne druge skandale koji prate poslovne poduhvate republikanskog kandidata. Romney je mnogo bolje bio upoznat sa temama o kojima je govorio, više je raspolagao s činjenicama od Obame čije su i završne reči, prema analitičarima, bile prilično mlake.Po istraživanju CNN-a 67 odsto registrovanih glasača je iznijo mišljenje da je Romney odnio pobjedu u duelu, dok je samo 25 procenata smatralo da je Obama bio bolji. Uprkos svemu, Obama je i dalje favorit za rezibor 6. novembra dok je Romney  makar uspio da stopira konstantan pad povjerenja građana Sjedinjenih Država u njegov politički program. (Kliker.info-e-novine)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku