hamburger-icon

Kliker.info

Teheran odgovorio na optužbe : Netanyahuove optužbe ‘djetinjaste i smiješne’

Teheran odgovorio na optužbe : Netanyahuove optužbe ‘djetinjaste i smiješne’

Maj 01
14:04 2018

Iran je u ponedjeljak rekao da su izraelske tvrdnje o teheranskom nuklearnom programu “djetinjaste i smiješne” usmjerene da utiču na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa 12. maja , izvijestila je u ponedjeljak poluslužbena novinska agencija Tasnim.

“Netanyahuova predstava je bila djetinjasta i smiješna igra… Planirana predstava uoči roka 12. maja je da utiče na Trumpovu odluku o iranskom nuklearnom sporazumu”, navela je agencija Tasnim riječi pomoćnika iranskog ministra vanjskih poslova Abbasa Araqchija.

Trump će odlučiti 12. maja  hoće li obnoviti američke gospodarske sankcije Teheranu što bi bio ozbiljan udarac sporazumu iz 2015. između Irana i šest svjetskih sila.

Izrael je u ponedjeljak predstavio, kako tvrdi, dokaze da je Iran nastavio prikupljati znanja o nuklearnoj tehnologiji  i nakon potpisivanja sporazuma sa svjetskim silama 2015. koji je trebao ograničiti iranski nuklearni program te pozvao Washington da odbaci taj sporazum.

“Iranski čelnici stalno niječu da su ikada nastojali doći do nuklearnog oružja”, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u obraćanju putem televizije. “Večeras sam ovdje da vam kažem jednu stvar: Iran je lagao”.

“Prvo, Iran je lagao da nikada nije imao program za proizvodnju nuklearnog oružja. 100.000 dokumenata dokazuje da je imao. Drugo, i nakon sporazuma Iran je nastavio čuvati i širiti znanja o svojem nuklearnom oružju za buduću upotrebu”, rekao je Netanyahu.

“Treće, Iran je ponovno lagao 2015. kada nije bio otvoren prema IAEA-u kako je zahtijevao nuklearni sporazum”.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *