hamburger-icon

Kliker.info

Tayyip Erdogan : Alija mi je rekao: ‘Ostavljam ti Bosnu u amanet

Tayyip Erdogan : Alija mi je rekao: ‘Ostavljam ti Bosnu u amanet

11 Jula
20:37 2012

Predsjednik Stranke pravde i razvoja (AKP) i premijer Republike Turske se obratio na današnjem sastanku u centrali stranke i kazao da uzdasi i bol srebreničkih žrtava neće ostati nekažnjeni i da će ruka pravde polahko, ali sigurno, stići zločince. On je poručio da će svi zločinci odgovarati za svoja djela kad tad, ma gdje bili i ma kome pripadali.Erdogan je istakao da je danas dan kada se obilježava 17. godišnjica genocida u Srebrenici, dan u kojem je na zvjerski način ubijeno skoro deset hiljada nedužnih Bošnjaka, njihove djece i žena.„Srebrenički Bošnjaci su u bijegu od genocida spas potražili u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija. Nažalost, UN nije zaštitio tu „zaštićenu zonu“. UN je hiljade Bošnjaka predao u ruke zločinaca. Oni su svi pobijeni. Prošlo je 17 godina, a i danas se iz masovnih grobnica vade kosti ubijenih Bošnjaka. I danas mnoge majke, supruge, djeca i rodbina iščekuju vijest o sudbinama svojih najdražih. Nadaju se bar da će otkriti gdje im se kosti nalaze“, rekao je Erdogan. 

Zločin u srcu Evrope 
Erdogan je istakao da se “strašan zločin desio u srcu Evrope koja uvijek promoviše mir i slobodu” te je masovni pokolj u Srebrenici događaj koji bi trebao biti opomena za sve.Nadalje, premijer Turske je istakao: “Iako su evropske zemlje znale da postoji mogućnost genocida, na kraju su ipak zakasnile da pravovremeno reaguju i spriječe ovaj zločin. Na sličan način, UN je samo posmatrao zločine u ovom gradu i samo su sebe čuvali. Još uvijek nisu privedeni pred lice pravde mnogi koji su odgovorni za zločine protiv čovječnosti. Oni koji nisu posvetili dovoljno pažnje genocidu u Srebrenici moraju znati da će ovaj zločin zauvijek ostati mrlja na licu čovječanstva. Ista mrlja danas se ponavlja u Gazi gdje se ubijaju nevina djeca, u Libiji gdje se vrši masakr nad nevinim civilima, u Siriji gdje se vrši kolektivni pokolj nad civilima”, naveo je Erdogan. 

Ostavljam ti Bosnu u amanet 
Erdogan je spomenuo i prvog predsjednika BiH Aliju Izetbegovića i poželio da ga "Bog nagradi za sve što je učinio za bošnjački narod".Erdogan je potsjetio da je posjetio Aliju Izetbegovića dok je bio u bolnici u Sarajevu. “Tom prilikom rekao mi je: ‘Ostavljam ti Bosnu u amanet. Bosna je ostavština Osmanlija’, još uvijek se sjećam ovih riječi”, kazao je turski premijer.Erdogan je napomenuo kako je njegov zamjenik Bekir Bozdag danas prisustvovao komemoraciji u Srebrenici. “Bosna i Bošnjaci su ostavljeni nama u amanet. Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bi se uspostavili mir, sigurnosti i blagostanje u Bosni i Hercegovini”, poručio je Erdogan.
 
Povodom obilježavanja 17.godišnjice genocida u Srebrenici, oglasio se i zamjenik predsjednika najjače opozicione stranke u Turskoj Nacionalne partije slobode (CHP) Faruk Logoglu, koji je istakao da je genocid u Srebrenici jedna od najbolnijih stranica ljudske historije.„Srca su nam puna bola. Naše molitve su sa našim ubijenim. Naša osjećanja i naša solidarnost su uz preživjele“, poručio je Logoglu.Napominjući da su prosrpske snage, na današnji dan, zvjerski ubile hiljade bošnjačkih muslimana, Logoglu je kazao da cijela svjetska javnost mora izvuči pouku iz genocida u Srebrenici. On je dodao da BiH i Srebrenica imaju pravo da žive u miru i stabilnosti. (Kliker.info-Anadolija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku