hamburger-icon

Kliker.info

Tanja Topić : BiH u stanju povišene političke temperature

Tanja Topić : BiH u stanju povišene političke temperature

27 Novembra
14:13 2015

TanjaT1Nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da je član Zakona o praznicima RS-a koji govori o 9. januaru kao Danu Republike Srpske neustavan, nastala je jedna veoma problematična politička situacija, ocijenila je Tanja Topić, politička analitičarka iz Banje Luke. Politički odnosi u BiH će, smatra ona, biti zaoštreni i pitanje je na koji način i kako će se razriješti ova zasad otvorena situacija, imajući u vidu da je rukovodstvo RS-a vrlo izričito reklo da neće poštivati ovu odluku Ustavnog suda BiH.

– S druge, u političkom smislu je i Savez za promjene pretrpio političku štetu od partnera s kojima djeluju u formiranju vlasti na nivou države BiH – istakla je Topić.

Naglašava da je ovo permanentno stanje tenzija koje BiH živi posljednjih deset godina, s periodima kada je to manje ili više izraženije, ali i da će odluka uticati na reformske procese, vezano za evropski put BiH. Topić stoga očekuje u BiH stanje povišene političke temperature. Ustavni Sud BiH usvojio je zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS-a, utvrdivši kako 9. januar, kao Dan RS-a, nije u skladu s Ustavom BiH.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik najavio je da će u nedjelju ili ponedjeljak sazvati sastanak svih predsjednika partija i nosilaca važnih funkcija u RS-u i BiH na kojem će se odrediti prema ovoj odluci Ustavnog suda BiH.

– Moj prijedlog bit će da se od Ustavnog suda BiH zatraži da ovu sramnu odluku povuče i da je stavi van snage, a do tada predstavnici RS-a neće raditi u  institucijama BiH. To bi trebalo da bude naš način ponašanja. Nadam se da će taj prijedlog biti prihvatljiv za sve – naveo je Dodik za RTRS, te dodao da je ovo pitanje u vezi s kojim treba da se svi okupe i usaglase, bez obzira na to ko je vlast, a ko opozicija.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku