hamburger-icon

Kliker.info

Tanja Fajon : Neke zemlje EU tražit će brzo uvođenje viza u 2013.

Tanja Fajon : Neke zemlje EU tražit će brzo uvođenje viza u 2013.

19 Decembra
12:47 2012

Izvjestiteljica Evropskog parlamenta (EP) za viznu liberalizaciju i evropska parlamenatrka Tanja Fajon izjavila je u intervjuu za agenciju Anadolija (AA) da nakon što je u novembru ove godine podneseno ukupno 8.849 zahtjeva za azil, od kojih je 1.306 molbi iz Srbije, postoji realna opasnost da će naredne godine ponovno biti uvedene vize za građane Zapadnog Balkana.Šest zemalja članica EU, podsjetimo, zatražilo je u oktobru da se, u slučaju zloupotrebe, državama Zapadnog Balkana ukine bezvizni režim koji podrazumijeva slobodu putovanja u zemlje Shengen zone. Predstavnici Evropskog vijeća, Evropske komisije (EK) i Evropskog parlamenta (EP) nisu se uspjeli dogovoriti oko mehanizma za suspenziju bezviznog režima za zemlje Zapadnog Balkana.
 
"Opasnost postoji. Očekuje se da će više građana tražiti azil. Mi u Evropskom parlamentu (EP) raspravljamo, zajedno sa vladama zemalja EU, oko Uredbe mehanizma suspenzije bezviznog režima. To smo sada odgodili i spomenuti mezahizam nećemo usvojiti prije sljedeće godine. Kad taj mehanizam usvojimo, onda postoji velika mogućnost da će neke zemlje tražiti brzu suspenziju bezviznog režima. Posebno u slučaju neke političke, odnosno predizborne kampanje, kao što će biti slučaj u Njemačkoj gdje će se u proljeće 2013. godine održati parlamentarni izbori", kazala je Fajon za AA.Iz ovakvog stava Fajon proizlazi da je uvođenje viza za građane Zapadnog Balkana gotovo izvjesno već početkom 2013. godine!Fajon, nadalje, dodaje da su alarmantne posljednje informacije o broju molbi za azil od strane građana sa Balkana. "Ja se nadam da će i vlasti, ali i svi građani, učiniti sve što je u njihovoj moći, te da neće kršiti pravila slobode kretanja", ističe ona.Kazala je da je početkom ove sedmice održana sjednica Odbora stalnih predstavnika (COREPER), to jeste pomoćnog tijela Vijeća Europske unije, gdje se, također, raspravljalo o pitanju bezviznog režima.
 
"Teško je da prognoziram kada će i kako rasprava ići dalje, jer je to nova informacija. Jučer smo imali raspravu u Vijeću i odbačen je prijedlog Evropskog parlamenta. Nemamo, dakle, dogovora, što znači da će najvjerojatnije početi drugi krug pregovora u slijedećoj godini. Zavisi koliko će trajati cijeli taj postupak. Ja ne očekujem da ćemo brzo naći neko rješenje, jer su naši stavovi različiti", tvrdi Fajon u intervjuu za agenciju Anadolija.  Upitana da pojasni događaje na zasjedanju Odbora stalnih predstavnika (COREPER) Vijeća Europske unije Fajon je naglasila da je na stolu bio prijedlog Evropsko parlamenta za dogovor oko reciprociteta."To je isti dosje u kojem stoji i suspenzija bezviznog režima. Tu smo imali nekoliko otvorenih pitanja. Parlament EU je dao prijedlog o pregovorima, a u ponedjeljak su na  COREPER-u ambasadori EU to odbacili.  Znači da ćemo nastaviti  pregovore oko mehanizma za suspenziju sljedeće godine. Koliko će to brzo ići zavisi i od Irske kao predsjedavajuće EU", otkriva Fajon.
 
Podvukla je da je brojem azilanata najviše pogođena Njemačka."Njemačka je usvojila odluku da su svi azilanti u istoj proceduri kao građani Njemačke, koji su bez posla. To znači da ti azilanti mogu ostati u Njemačkoj duže vremena i dobiti određeni novac koji nije mali. Zato sve više ljudi dolazi u Njemačku. To je danas veliki problem. Njemačka najviše traži da se usvoji mehanizam  za suspenziju bezviznog režima", naglasila je Fajon.Na pitanje koje zemlje bi najprije mogle izgubiti bezvizni režim, Fajon nije precizno odgovorila, ali ukazuje na činjenice."Prema informacijama o broju lažnih azilanata, to su najčešće građani Srbije i Makedonije, a u posljednje vrijeme i Bosne i Hercegovine. Cijelo vrijeme najveći problem je sa  pripadnicima manjina, dakle, Romima. To je vrlo osjetljiva situacija koju moramo rješavati svi zajedno, korak po korak, u dijalogu s Bruxellesom. Vlade na Balkanu čine sve što se od njih i očekuje", smatra Fajon.
 
-Opasnost za cijelu Evropu-
 
Ponovo je kolege u Parlamentu EU upozorila na posljedice ponovnog uvođenja viza za zemlje Zapadnog Balkana.
"Bezvizni režim je bio veliki korak za sve građane, osobito za mlade generacije, pokazatelj da se otvaraju vrata EU. Tada možemo razgovarati o evropskoj perspektivi. Ako idemo u izolaciju, u zatvaranje granica, bojim se da bi to bila velika opasnost. Ne samo za region, već cijelu Evropu. Jer sloboda kretanja je temeljno ljudsko pravo svakog građanina Evrope", poručila je Fajon.
 
-BiH izgubila kredibilitet-
 
Fajon je komentirala aktuelnu političku krizu u Bosni i Hercegovini."Žao mi je zbog svih ovih dešavanja u BiH. BiH je izgubila puno od kredibiliteta, puno je izgubila vremena i na putu ka EU. To je šteta za građane. Građani su u situaciji da nemaju pravog izlaza. Zbog toga mogu samo reći da želim da i BiH ima političke elite koji su odgovorne prema svim građanima i da rade sve u korist svoje zemlje", zaključila je Fajon. Faruk Vele (Anadolija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku