hamburger-icon

Kliker.info

Tako je govorio Nijaz Duraković: Čelični vragovi sravnjuju sa zemljom Vukovar, a mi se samo nadamo da će nas vatra zaobići… (VIDEO)

Tako je govorio Nijaz Duraković: Čelični vragovi sravnjuju sa zemljom Vukovar, a mi se samo nadamo da će nas vatra zaobići… (VIDEO)

31 Januara
15:43 2012

"Pa dokle, drugarice i drugovi moji, sestre i braćo, držati okove na očnim kapcima? Čelični vragovi sravnjuju sa zemljom Vukovar i pola Hrvatske a mi se samo nadamo da će nas njihova vatra zaobići i nestati? Miris tamjana se širi Bosnom i Hercegovinom i prijeti da upali mnoge opasne vatre za koje i ne slutite da su nam tako blizu"…, Nijaz Duraković, zasjedanje Skupštine Bosne i Hercegovine, januar 1992… Govoreći o turobnim vremenima s početka 90-tih te ulozi profesora Nijaza Durakovića, akademik Muhamed Filipović je kazao:"On je doživio da ga historija i njegova osobna sudbina postave pred veoma teške odluke i ponude mu zadatke od kojih je ovisila budućnost svih nas. Kao najviši funkcioner komunističkog režima u uvjetima raspada bivše države i nužnosti osamostaljenja naše domovine Bosne i Hercegovine, on se našao pred dilemom.Morao je da odluči da li da podrži zahtjeve za dubokim demokratskim promjenama u cijelom društvenom sistemu ili da brani posebne interese i poziciju stranke koja je bila na vlasti i koja je rizikovala da, odlukom za demokratizaciju, izgubi sve privilegije koje joj je donosila njena neprikosnovena vladajuća pozicija. Svjedoci smo koliko se ljudi ogorčeno bore upravo za takve pozicije.

Nijaz Duraković je u veoma teškoj i složenoj situaciji, koja je nastala nakon sloma XIV Kongresa SKJ i početka raspada komunističke partije i države Jugoslavije, koji je iz toga nužno uslijedio, uspio da vodi našu zemlju i njenu politiku i mudro i odlučno i čvrsto. Nije se kolebao nijednog momenta u pitanjima nužnosti radikalnih političkih promjena, stvarajući takve uvjete političkog i državnog djelovanja koji su osigurali svim demokratski formiranim i izraženim političkim snagama da slobodno i sigurno vode kampanju protiv režima kojem je on nominalno stajao na čelu", kazao je Filipović.Portal "Federalna.ba" pustio je i dio video-zapisa iz tog vremena. "Bilo kakve jugoslovenske zajednice nema ukoliko BiH ne bude ravnopravna i suverena ovakva kakva je.

To je pretpostavka za jugoslovensku zajednicu", govorio je Duraković za skupštinskom govornicom 1992. godine.Ratni zločinac Radovan Karadžić pokušao mu je parirati."'Odgovorno’ tvrdim u ime SDS-a, koja zastupa više od 90 posto srpskog naroda u BiH da Srbi nisu za građanski rat niti bilo kakav drugi rat. Srbi u svojoj istoriji nikad nisu započinjali ratove iako su ih vrlo često završavali", zborio je bolesni doktor s Durmitora. Duraković, koji je oduvijek slovio za beskompromisnog i čvrstog političara, ovo, naravno, nije mogao prešutiti."Vratio sam se da kažem jednu rečenicu. Ja bih Radovana zamolio da meni ne stavlja usta ono što nisam kazao. Ja nisam kazao da srpski narod hoće rat. I nemojte se podvalama služiti, pogledajte prvo vaš stenogram, tražit ću da se umnoži, pa ćete vidjeti da su u vašem izlaganju s prethodne skupštine bile izrečene ratne prijetnje. Ja nisam optuživao ni jedan narod niti to želim. Nemojte se identificirati s cijelim narodom. Ako polemišem s vama se polemišem s cijelim narodom, niti mislim da ste vi srpski narod", poručio je tada Duraković. (Kliker.info-Dnevni avaz)

duraković_FINALNO – Copy by webavaz

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku