hamburger-icon

Kliker.info

Tajno istraživanje SDA : U Predsjedništvu BiH ostaju Silajdžić i Komšić – Ivanić ulazi umjesto Radmanovića

Tajno istraživanje SDA : U Predsjedništvu BiH ostaju Silajdžić i Komšić – Ivanić ulazi umjesto Radmanovića

31 Jula
06:42 2010

„Slobodna Bosna“ doznala je najvažnije detalje tajnog istraživanja javnog mnijenja koje je naručio vrh SDA, a čiji su rezultati presudno utjecali na lidera SDA Sulejmana Tihića da se povuče iz utrke za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Nekoliko sedmica pred formiranje izbornih lista za predstojeće parlamentarne izbore, najuži stranački  vrh SDA na čelu s predsjednikom Sulejmanom Tihićem davao je prilično neodređene, čak zbunjujuće izjave vezane za kadrovsku križaljku 3. oktobra. Prema Tihićevim izjavama, njegove su ambicije obuhvatale široki raspon od „ništa“ do najvišeg državnog vrha: u istom danu izjavljivao je da se neće kandidirati ni za jednu funkciju, ali nije isključivao mogućnost da bi se ponovo mogao uključiti u borbu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Mada je povremeno djelovala kao osmišljeni predizborni menevar, Tihićeva neodlučnost bila je posve iskrena. Najuži stranački vrh s Tihićem na čelu iščekivao je rezultate opsežnog istraživanja javnog mnijenja koje je obuhvatalo i provjeru aktuelnog rejtinga pojedinih stranačkih prvaka, među njima i samog Tihića. Rezultati (tajnog) istraživanja, koji su pristigli desetak dana pred zatvaranje izbornih lista, presudno su uticali na Tihićevu odluku da odustane od predsjedničke utrke. Prema rezultatima istraživanja, Tihić je stajao prilično loše, skoro jednako loše kao prije četiri godine kada je doživio težak izborni poraz. Doduše, prednost Silajdžića u međuvremenu je nešto smanjena, ali se za Tihića i dalje činila nedostižnom. Jednako je loše Tihić prolazio u poređenju s vlastitom strankom, koja je, prema rezultatima istraživanja, imala dva puta veću podršku nego njen lider Sulejman Tihić. I na prošlim izborima SDA je dobila više glasova od Tihića, ali ovoga puta razlika bi bila neuporedivo veća.    

REJTING VODEĆIH POLITIČARA                  Istraživanjem je provjeren trenutni rejting četvorice političara iz vrha SDA, potencijalnih kandidata SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH: Sulejmana Tihića, Bakira Izetbegovića, Halida Genjca i Asima Sarajlića. Posljednja dvojica, Genjac i Sarajlić, dobili su zanemarljivu podršku potencijalnih birača, pa su u igri ostala samo dva imena, Sulejman Tihić i Bakir Izetbegović koji je za dlaku bio bolje rangiran od Tihića.Deprimiran crnim izbornim prognozama, Tihić je definitivno odlučio odustati ne samo od predsjedničke kandidature nego i od kandidature za bilo koju drugu izbornu funkciju. Ako bude prilike, Tihić će nakon izbora ponovo tražiti mjesto u državnom Domu naroda, čije delegate ne biraju građani nego rukovodstva pobjedničkih stranaka. Izetbegovićeva kandidatura za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH nije rezultat općeg konsenzusa u vrhu SDA i ta bi činjenica mogla presudno uticati na dalji razvoj događaja, ne samo u vrhu SDA nego i na cijeloj bošnjačkoj političkoj sceni. Već je na početku izborne kampanje postalo vidljivo da u vrhu SDA ne postoji pretjerani entuzijazam za Izetbegovićevu kandidaturu, odnosno da jedan dio stranačkog rukovodstva ne gleda blagonaklono na eventualni Izetbegovićev uspon. Štaviše, kruže glasine da se Izetbegović u predizbornoj kampanji susreće sa sličnim opstrukcijama stranačke infrastrukture s kakvim se četiri godine ranije susretao njegov nominalni šef Sulejman Tihić.

IZETBEGOVIĆ „POD SUMNJOM“             Nekoliko je razloga zbog kojih dio stranačkog rukovodstva SDA potajno priželjkuje Izetbegovićev poraz na predsjedničkim izborima.Na prvom mjestu nesumnjivo je strah od mogućeg gubitka pozicija stečenih na posljednjem stranačkom kongresu održanom u maju 2009. godine, na kojem je Tihićeva frakcija odnijela uvjerljivu pobjedu nad frakcijom Bakira Izetbegovića. Nakon kongresne pobjede Tihićeva frakcija preuzela je sve ključne poluge stranačke vlasti, ali i većinu poluga vlasti u javnim preduzećima, direkcijama i agencijama, u kojima je donedavno Izetbegović imao golemi utjecaj.

Dio stranačkog rukovodstva SDA Izetbegoviću zamjera ambivalentan odnos prema vlasniku najtiražnijeg dnevnog lista u BiH Dnevnog avaza i lideru Saveza za bolju budućnost Fahrudinu Radončiću. Na meti Avazove artiljerije već se mjesecima nalaze najistaknutiji stranački čelnici, osobito lider SDA Sulejman Tihić, no upadljiva je činjenica da je Izebegović jedini bio pošteđen Avazove medijske torture, kao i činjenica da jedino Izetbegović nikada nije glasno i jasno osudio Avazovo medijsko iživljavanje nad njegovim kolegama u vrhu SDA. Prilično je raširena teorija da je Izebegović u tajnom dosluhu s Radončićem, da zejedničkim snagama, Radončić spolja a Izetbegović iznutra, pokušavaju destruirati stranačko rukovodstvo odano Tihiću i preuzeti vlast u najjačoj bošnjačkoj partiji.

Takvoj teoriji sklon je osobito onaj dio Tihićevih pristalica koji zagovara postizborni savez sa SDP-om, a čemu se još jedino Bakir Izetbegović odlučno suprotstavlja, uz pritajeno preferiranje postizborne koalicije s Radončićem i njegovim Savezom za bolju budućnost.   Naposlijetku, u stranačkom rukovodstvu SDA nije malo ni onih koji vjeruju da bi Izetbegović cijelu Stranku mogao povući „udesno“ i zaustaviti njenu transformaciju iz klasične desničarske populističke partije u umjerenu partiju lijevog centra.Ove i slične dileme može razriješiti jedino Bakir Izetbegović. No, u dosadašnjim javnim istupima Izetbegović nije ponudio ni jedan jasan i ekplicitan odgovor na brojna pitanja i dileme koje prate njegovu predsjedničku kandidaturu. Stoga je potpuno razumljivo što su njegove tribine koje organizira posljednjih dana prilično loše posjećene i što je njegova predizborna kampanja naišla na hladan prijem u stranačkoj bazi.

TIHIĆ „MEKAN“, RADONČIĆ „POHLEPAN“, IZETBEGOVIĆ „NEISKREN“

Rezultati internog istraživanje javnog mnijenja o trenutnom rejtingu SDA i pojedinih stranačkih prvaka predstavljeni su u dvije knjige od po stotinjak strana koje su odštampane u samo tri primjerka. Navodno, samo nekoliko najbližih Tihićevih saradnika imalo je uvid u  integralnu verziju istraživanja, dok je većina drugih dobila samo dijelove istraživanja iz kojih su međutim izostavljeni „najosjetljiviji“ podaci.Zanimljiv je dio istraživanja u kojem su predstavljeni stavovi ispitanika o ključnim političkim figurama. Za Tihića su ispitanici naveli da je „uvjeren i mudar“, ali i da je  „mekan“, i „da je nedovoljno odlučan“.Izetbegović je percipiran uglavnom negativno: „nije iskren“, i „ne ulijeva povjerenje“.Za Fahrudina Radončića veliki broj ispitanika je ustvrdio da je „Dodikov partner u rasparčavanju i iskorištavanju BiH“.Što se pak stranaka tiče, ispitanici smatraju da je za SDA glavni problem „nedovoljno profiliran kadar – ljudi koji su vezani za mito i korupciju“. Za Stranku za BiH dio ispitanika tvrdi da je „vođena samo vlastitim interesima“, dok je glavni problem SDP-a njen lider Zlatko Lagumdžija, za kojeg se tvrdi da je „izgubio kredibilitet i povjerenje građana“. Najgore je prošao Savez za bolju budućnost, odnosno lider Saveza Fahrudin Radončić, kojem dio ispitanika zamjera „partnerstvo s Miloradom Dodikom“, te pretjeranu „pohlepu“.

NAJVEĆU PODRŠKU IMAJU DODIK, SILAJDŽIĆ I KOMŠIĆ 

SDA-ovo interno istraživanje, pored ostalog, obuhvatilo je i trenutni rejting vodećih političkih ličnosti u BiH iz sva tri naroda. Najbolje rangirani srpski političari u RS-u su Milorad Dodik sa 27 posto, te Ognjen Tadić s 13 posto podrške ispitanika iz RS-a.U Federaciji BiH najveću podršku među hrvatskim političarima uživa Željko Komšić – 40 posto, pri čemu je Komšićeva podrška najveća u kantonima s bošnjačkom većinom, te Dragan Čović s 3 posto podrške u cijeloj Federaciji BiH, s naglašeno snažnijom podrškom u kantonima s hrvatskom većinom.Među bošnjačkim političarima, uvjerljivo vodi Haris Silajdžić s dvostruko većom podrškom (6 posto) od drugoplasiranog Sulejmana Tihića (3 posto).

IVANIĆ U PREDNOSTI NAD RADMANOVIĆEM                    
Zanimljiva i krajnje neizvjesna predsjednička utrka vodit će se i za srpskog člana Predsjedništva BiH, između opozicionog kandidata Mladena Ivanića i kandidata SNSD-a Nebojše Radmanovića, koji se bori za drugi mandat.Prema istraživanju provedenom u maju ove godine, Ivanić ima osjetnu prednost nad Radmanovićem od 3 posto. 
Asim Metiljević (Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku