hamburger-icon

Kliker.info

Tajni njemački dokumenti: Euro je od početka tempirana bomba

Tajni njemački dokumenti: Euro je od početka tempirana bomba

10 Maja
05:31 2012

Tajni njemački dokumenti iz vremena nastanka eura pokazuju da je ova valuta od samog početka bila tempirana bomba. Njemačka vlada je javnosti prezentovala dokumente, iz vremena nastanka eura, iz kojih se vidi nepromišljenost europskih političara i njihove bojazni vezane za euro, koje se danas i ostvaruju, objavio je slovenski portal 24ur.com.Dokumenti otkrivaju da je euro, koji je "rođen" 1998. i uveden 2002. godine, zapravo od početka bio "vremenska bomba", što su znali i političari, prije svega oni okupljeni oko Helmuta Kohla, koji je u to vrijeme bio njemački kancelar.Tada se kao najslabija karika budućeg euro saveza navodila Italija, koja je još uvijek, pored Grčke, jedna od najvećih prijetnji eurozoni.

Spomenuti dokumenti su nastali između 1994. i 1998. godine i otkrivaju već tada poznate slabosti eura, uz dodatak da Italija ne bi smjela biti među osnivačkim članicama nove valute, da bi u daljem toku naveli još jednu potencijalnu katastrofu u novoj novčanoj zoni – Grčku.Savjetnici Helmuta Kohla su ga već tada upozoravali da su mjere za konsolidaciju javnih financija, što je bio uvjet za ulazak u eurozonu, u slučaju Italije samo dimna zavjesa i pijesak u oči, jer zapravo ne rješavaju osnovne talijanske probleme.Zato su njemački mediji sada uvjereni da je tadašnji njemački politički vrh "izveo samoprijevaru", jer dokumenti iz februara 1997. godine otkrivaju da je tada kancelar Kohl u Rimu naglasio značaj talijanskih strukturnih reformi potrebnih za postizanje maastrihtskih ciljeva, da bi dokument iz aprila 1997. već pokazao da je taj pokušaj skoro ravan nuli, da talijanski gospodarski rast jako zaostaje za očekivanjima i da konsolidacija javnih financija ide loše.

Horst Keller, koji je kasnije postao njemački predsjednik je, u to vrijeme, bio glavni njemački pregovarač za Maasctrihtski ugovor, i on je upozorio Helmuta Kohla da Italija nije u stanju dugoročno smanjivati deficit, kao ni da se riješi dugova, što je velika opasnost za euro.Usprkos tome je Kohl više vjerovao Rimu i Italija je ušla u eurozonu, da bi samo tri mjeseca kasnije Italija priznala da je "malo falsificirala državno knjigovodstvo" kako bi ispunila zahtijevane kriterije i ušla u eurozonu.Njemački list Der Spiegel dodaje da je, prilikom pravljenja eura, očito politički oportunizam pobijedio zdrav razum. Naime, euro koji je uveden prije 14 godina je sada u dubokoj krizi, zbog čega su mu, da bi uspio opstati, potrebne temeljite obnove, među kojima bi za početak u eurozoni trebalo da budu samo države koje su sposobne da se drže postavljenih pravila.  (Kliker.info-Seebiz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku