hamburger-icon

Kliker.info

Tadić na potezu : Evropska unija čeka da Srbija uhapsi Mladića

Tadić na potezu : Evropska unija čeka da Srbija uhapsi Mladića

25 Jula
05:40 2010

Prva optužnica protiv Ratka Mladića podignuta je prije petnaest godina (jula 1995). Srbijanske vlasti ni do danas ga međutim nisu uspjele uhapsiti. To bi moglo predstavljati veliku prepreku ulasku Srbije u EU.  Kako je navedeno u maju ove godine prilikom iznošenja prijedloga u Haškom tribunalu, izmijenjenom optužnicom protiv Ratka Mladića bi se omogućilo spajanje suđenja Mladiću i Radovanu Karadžiću, naravno u slučaju da Mladić bude uhapšen u dogledno vrijeme. Izmijenjenom optužnicom Mladiću se na teret u 11 tačaka stavljaju genocid, zatim zločini protiv čovječnosti nad nesrpskim stanovništvom i kršenje zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992.-1995. godine.

U dvije tačke optužnice, tadašnji komandant Vojske Republike Srpske okrivljen je za genocid nad nesrpskim stanovništvom u Srebrenici i još osam opština u BiH, a u preostalih devet za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, neljudsko postupanje, terorisanje i protivpravne napade na civile, te za uzimanje međunarodnih talaca. Prema prijedlogu izmijenjene optužnice, Mladić i Karadžić su bili na čelu udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio trajno uklanjanje bosanskih Muslimana i Hrvata sa teritorija za koje su bosanski Srbi tvrdili da su njihove. Analitičari su tada ocjenili da Tužilaštvo novom optužnicom želi preciznije usmjeriti optužbe protiv Mladića i izbjeći rastezanje postupka kao što je bio slučaj sa predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem.

Bramerc "oprezno optimističan             Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc je tokom posljednje posjete Beogradu kazao da je “oprezno optimističan” u vezi s Mladićevim hapšenjem. “Još nemam razloga da vjerujem da je on izvan Srbije. Taj utisak dijele svi moji sagovornici”, kazao je Bramerc u Beogradu.Po njegovim riječima, nakon hapšenja Radovana Karadžića 2008. godine, u protekle dvije godine srbijanski zvaničnici su izražavali optimizam oko Mladićevog hapšenja, ali sada se, kako je rekao Bramerc, vidi da taj optimizam nije opravdan te da treba detaljno analizirati zbog čega Mladić nije uhapšen.

 "Srbija ne čini dovoljno"                  Direktorka Centra za euroatlanske studije Jelena Milić za "Deutche Welle" kaže da Srbija nije učinila sve da ispita gdje se krio Ratko Mladić: “Ako oni sada ne znaju gdje je, oni ne koriste ni saznanja gdje je bio ranije, da te svjedoke pritisnu na pravi način da rekonstruišu njegovo kretanje. Sva je prilika da on ne odlučuje o svojoj sudbini i da čak možda postoje strukture i u Srbiji i u Republici Srpskoj, kojima ne odgovora otkrivanje pune istine o Srebrenici i koje ne dozvoljavaju da se on uhapsi”, kazala je Jelena Milić. Mladić se pored ostalog tereti za genocid nad nesrpskim stanovništvom u Srebrenici i još osam opština u BiH. Ocjenjujući da se ipak mora uzeti u obzir mogućnost, ma kako mala bila, da Mladić nije u Srbiji, Milićeva kaže da Srbija nije uradila dovoljno po pitanju saradnje sa Haškim sudom, čak ni kada je u pitanju razmjena dokumenata. “Što vrijeme više prolazi način na koji Beograd površno tretira problem Srebrenice, a posebno način na koji tretira sudbinu vojnika pobijenih u kasarni u Topčideru za koje se sada već za sigurnošću može reći da nisu izvršili samoubistvo i ubistvo već da su nešto vidjeli, kao i sudbinu vojnika koji su za veoma kratko vrijeme ubijeni u kasarni u Leskovcu, govori da u Srbiji očito postoje strukture koje ne žele da se uspostavi demokratska kontrola nad oružanim snagama”, kazala je Milićeva.Ona je dodala da je  poražavajuće “što vrijeme čini svoje  i što izgleda da bi i međunarodna zajednica voljela da se to poglavlje završi, ali da ne može od svog javnog mnijenja”.

 Zid prošlosti                                          Vojni stručnjak Aleksandar Radić ocjenjuje da mu se čini da vlast u Srbiji želi da uhapsi Mladića, ali da stalno nailazi na zid prošlosti: “Nisu daleko od nas vremena kada su Ratko Mladić i njegovi saradnici imali jaku podršku državnih struktura. Mislim da je prošlo malo vremena sa te strane, a da su, sa druge strane, ti ljudi imali dosta vremena da bi se pripremili za funkcionisanje u ilegali”, kazao je Aleksandar Radić za "Deutche Welle".Radić je ocjenio i da je rat stvorio vrlo jake paralelne strukture bezbjednosti koje su imale spregu i sa organizovanim kriminalom i dodao da takve strukture imaju resurse koje im omogućavaju da nesmetano funkcionišu.U međuvremenu je porodica Ratka Mladića tražila da se proglasi da nije više među živima, ali je iz Haškog tribunala poručeno da je živ i da je njegovo hapšenje "najviši prioritet" tog tužilaštva. Iz Haškog tribunala je nedavno poručeno da "prepoznavanje napora koje čine vlasti u Beogradu oko saradnje sa Tužilaštvom u Hagu, nije davanje zelenog svjetla Srbiji za Evropu". I analitičari su saglasni da bez hapšenja Mladića nema ulaska Srbije u Evropsku uniju.  (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku