hamburger-icon

Kliker.info

Svim građanima i građankama BiH želimo sretan Dan državnosti!

Svim građanima i građankama BiH želimo sretan Dan državnosti!

25 Novembra
10:00 2011

Na današnji dan prije 68 godina udareni su moderni temelji bosanskohercegovačke državnosti.Bosna i Hercegovina je tog 25. novembra 1943. godine na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) u Mrkonjić Gradu okarakterisana kao jedna od šest ravnopravnih republika unutar Jugoslavije, sa istorijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 173 delegata sa pravom glasa iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. ZAVNOBiH je formalno konstituisan kao opštepolitičko predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) Bosne i Hercegovine, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti.

Tada je usvojena Rezolucija ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH čime je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.Zasjedanje je počelo 25. novembra 1943. u 19 sati, a završeno je 26. novembra u 4 sata ujutro.Na zasjedanju je konstituisano Predsjedništvo ZAVNOBiH-a, sastavljeno od 31 člana, a za predsjednika je izabran dr. Vojislav Kecmanović, ljekar iz Bijeljine.Izabrana je i delegacija od 58 članova koja će predstavljati BiH na Drugom zasjedanju AVNOJ-a 29. novembar 1943 u Jajcu gdje su potvrđene odluke donesene na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a. Nakon oslobođenja 1945. godine, Bosna i Hercegovina je dobila grb i zastavu koja su bila njena obilježja sve do 1992. godine.U februaru 1992. godine, na referendumu građani su izglasali nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Inače, Dan državnosti BiH bit će obilježen brojnim manifestacijama širom FBiH, polaganjem cvijeća na spomenike, mezarja i groblja, kao i svečanim akademijama.Oni kojima je stalo do BiH, slobode, antifašizma, jednakosti i 25. novembra neće posustati u želji i namjeri da ova zemlja, imenom BiH, bude i ostane cjelovita, slobodna, antifašistička demokratska zemlja jednakih ljudi i naroda i to jednakih na cijeloj njenoj teritoriji, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić na prijemu, kojeg su on i član Predsjedništva Bakir Izetbegović organizovali u Sarajevu povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH.Prijemu, kao ni prethodnih godina, nije prisustvovao srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović.Predstavnici međunarodne zajednice ne vide razlog zbog kojeg ovaj datum ne bi bio obilježavan u cijeloj BiH.Kada je u pitanju OHR, on ima svoje Vijeće za implementaciju mira koje je, prije mog dolaska, odlučilo da ima tri dana praznika: 1. januar, 1. maj i 25. novembar. I vidite, tu su svi ambasadori PIC-a", izjavio je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.Povodom Dana državnosti BiH, redakcija web-portala Kliker.info svim građanima i građankama BiH želi sretan praznik!(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku