hamburger-icon

Kliker.info

Svijet čeka rasplet grčke drame : Papandreou ťpreživioŤ istorijsko glasanje u parlamentu

Svijet čeka rasplet grčke drame : Papandreou ťpreživioŤ istorijsko glasanje u parlamentu

05 Novembra
06:22 2011

Grčki premijer George Papandreou u petak je odnio veliku pobjedu u parlamentu – Grčka vlada nije pala, kako su mnogi očekivali, već je premijer dobio povjerenje za stvaranje nove koalicijske vlade koja bi trebala preuzeti vodstvo zemlje.Premijer je osvojio podršku većine zastupnika u petak tek nekoliko minuta prije ponoći, nakon vrlo dramatičnog i tijesnog glasovanja u parlamentu. Iako se danima govorilo kako su se unutar stranke pojavili »odmetnici« čini se da su redom ipak glasali za Papandreoua nakon njegova velikog govora – dobio je 153 glasa, a protiv je glasovalo 145 zastupnika. Time je grčki premijer dobio i više glasova od magične brojke 151 koliko je bilo potrebno. Navodno su, uz sve socijalističke zastupnike, za Papandreoua glasala i dva nezavisna zastupnika.Lider glavne opozicijske stranke Nova demokracija kategorički je odbio bilo kakvu suradnju s vladajućim PASOK-om i ostao kod poziva na prijevremene izbore kao jedino moguće rješenje teške političke krize. Antonis Samaras je izišao iz parlamenta, potez kojeg su kritičari odmah prozvali političkim samoubojstvom.Sada preostaje da se tijekom vikenda utvrdi kako bi trebala izgledati nova vlada i tko će je voditi, a već se ranije nagađalo da bi na to mjesto mogao doći ministar financija Evangelos Venizelos.

Papandreou je prije glasovanja nagalsio da mu povjerenje daje mandat za stvaranje vlade koja će potvrditi novi paket pomoći i nastaviti voditi Grčku bez prekida i neizvjesnosti.Cijeli svijet, a posebno članice eurozone u petak su čekale razvoj događaja u Grčkoj i pripremale se za tzv. povijesni govor grčkog premijera. Nakon višesatne rasprave u parlamentu, premijer je za govornicu stao iza 22 sata kako bi otkrio planove – što i kako dalje.Papandreou je poručio da bi prijevremeni izbori bili pogreška, kao i bilo kakva prijelazna vlada te je stao u obranu svoje ideje o referendumu. »Prekršio sam tabu s referendumom, no išao sam protiv normi zbog dobrobiti Grčke«, kazao je te nastavio da je referendum demokratska odluka koja je potresla tržišta, ali da iako postoje financijska tržišta, prije svega su važni ljudi.Papandreou je naglasio da on nije zainteresiran da pod svaku cijenu ostane na vlasti, na što je dobio snažan pljesak parlamentarnih zastupnika prije samog glasovanja. Potom je zatražio povjerenje kako bi Grčka dobila sposobnu vladu te da je spreman razgovarati o tome tko bi mogao voditi vladu.

Na samom početku govora grčki premijer je podjetio kako je prethodna vlada, sada opozicijska Nova demokracija, kriva za multipliciranje duga i »tragične pogreške» koje su počinjene. »Neki od nas bi željeli zaboraviti što se dogodilo u prošlosti«, poručio je opoziciji.Pozvao je grčke političare na širu suradnju jer se kroz prihvaćanje paketa pomoći od MMF-a i EU-a Grcima otpisuje veliki dio duga i daje energija za izgradnju gospodarskog rasta zemlje.Papandreou je svom narodu poručio da zbog paketa pomoći neće imati problema sa svojim depozitima jer su oni unutar eurozone puno sigurniji. Osvrnuo se i na svoje djelovanje te pokušao pojasniti svoje djelovanje u posljednjim teškim mjesecima.»Nisam gledao politiku kao profesiju. Kada me netko kritizira, želim poslati jasnu poruku. Nadam da moje djelovanje može doprinijeti drugačijoj kulturi u političkom životu zemlje i građana«, kazao je.»Mi upravljamo krizom. Moramo ojačati demokratske institucije ili ćemo raniti demokraciju«, kazao je premijer i zaključio da traži povjerenje kako bi zemlja imala vladu koja će poduzeti potrebne korake u nekoliko sljedećih mjeseci. »Zemlja je iznad svih nas. Ujedinjeni, možemo krenuti prema naprijed«, završio je tim riječima svoj govor. (Kliker.info-Vjesnik)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku