hamburger-icon

Kliker.info

Svetlana Cenić : Iz današnje krize izaćemo kada sve propadne

Svetlana Cenić : Iz današnje krize izaćemo kada sve propadne

02 Jula
12:41 2012

U okviru prve Akademije političkog liderstva u Sarajevu danas je ekonomska analitičarka i bivša ministrica finansija Republike Srpske Svetlana Cenić održala predavanje o temi „Država, finansije, budžet“.Pristalica je ovakvih predavanja, jer voli da čuje mišljenja mladih te se nada da će oni ispravljati greške u državi, koliko god im to bilo na teret. „Pogotovo danas mi je drago kad vidim omladinu koju nešto interesuje i koja još nešto čita. Nažalost, većina mladih više ne čita ni obaveznu lektiru, a kamoli da je išta interesuje što je dalje od mobitela, facebooka ili izlazaka“, kazala je Cenić.

Naglasila je još jednom koliko je ekonomsko stanje u BiH loše, o čemu govore svi ekonomski podaci. Podaci Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) na državnom nivou pokazuju da imamo pad industrijske proizvodnje te da su strane investicije u minusu. Za takvo stanje odgovorni su, ističe, oni koji su zemlju uveli u deficit. „Neko će reći da suficit usporava privredni rast. Bosna i Hercegovina je pokazala da to nije tačno, zato što ni bruto domaći proizvod još nismo dostigli predratni jer smo izašli iz rata. Zatim 2005. godine kada je ostvaren suficit budžeta BiH je u prosjeku imala rast industrijske proizvodnje 19,8 posto, a ostvaren budžetski suficit“, kaže Cenić, dodajući da je razlog takvog stanja što se u tom periodu manje kralo u našoj zemlji, kada se nije reketirala privreda. Nakon privatizacije i PDV-a BiH već 2007. godine ulazi u deficit.

„U izvještaju MMF-a vidi se koji su se i kakvi deficiti pojavili, pa smo čak 2009. imali prekoračenje ciljanog budžetskog deficita. Za to možemo kriviti one koji smatraju da je trošenje osnovna svrha biti na vlasti i koji su pokazali da znaju trošiti, a ne znaju zaraditi“, tvrdi Cenić. Činjenica da je stopa nezaposlenosti ogromna, da se gasi veliki broj preduzeća, da privreda jedva sastavlja kraj s krajem i da 11 ljudi dnevno izgubi posao za tako malu ekonomiju u BiH je, kaže, frapantan podatak. Smatra da je budžet donesen tako da onima na vlasti ostane više para. „Kada je Predsjedništvo BiH donoseći i usvajajući prijedlog tog budžeta kada su poslali u parlamentarnu proceduru, zapravo kada su donijeli odluku da neće biti smanjenja plata dok se ne izmijeni član 9. Ustava s time su jasno pokazali da je budžet očigledno skrojen tako da za plate ima“, kaže Cenić.

Tako imamo najplaćenije poslovnike i izabrane osobe u regionu s najmanje efekta i s najmanjim brojem radnih sati. Iz današnje krize, ističe, izaćemo kada sve propadne i tada će glasači početi da pitaju za svoje pare. „Nažalost, to je naš mentalitet i zato molim Boga da to bude što prije, ne bismo li što prije počeli nešto novo praviti. MMF će također pomoći ovoj vlasti da do daljnjeg ostane na sceni, zato što tri godine traje grace period. Tako ćemo prekoračiti one druge sljedeće opšte izbore, jer će se iskrpiti neke rupe po budžetima, a kada to bude trebalo vraćati oni će već biti ustoličeni i ovako kao i danas mijenjati koalicije“, rekla je Cenić. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku