hamburger-icon

Kliker.info

Svetlana Cenić : Dodik je bolji režiser od Kusturice

Svetlana Cenić : Dodik je bolji režiser od Kusturice

18 Maja
11:43 2011

Ono što Dodik može da izrežira u Republici Srpskoj i da proda takvu maglu, to Kusturica nije mogao ni u jednom od svojih filmova, kaže Svetlana Cenić u današnjem izdanju Oslobođenja

Podaci Zavoda za statistiku Republike Srpske za maj 2011. pokazuju da je  150.000 nezaposlenih, fondovi penzionog i zdravstvenog osiguranja tekuću likvidnost održavaju zaduživanjem kod komercijalnih banaka. Isto čini i Vlada RS-a emisijom trezorskih zapisa. Kakva je ekonomsko-socijalna situacija u RS-u?

– Izuzetno loša, bez obzira što statistika koja dolazi iz vlasti plasira podatke o rastu industrijske proizvodnje, rastu svega postojećeg. Međutim, kada se saberu ostali podaci, koliko je RS dužan po raznim osnovama, koliko su se opštine zadužile, koliko budžet duguje, posve je jasno da je situacija jako, jako loša.

Kinezi i Koreanci

To se moglo očekivati i ja sam na to i upozoravala, jer se trošilo na ono što je trebalo i nije trebalo, a kada se prava uštede, prave se preko najtanjih leđa. U prilog tome ide i podatak da se za alternativni smeštaj izbeglih i raseljenih lica umesto 200 izdvaja 55 KM. U međuvremenu plate u javnim službama ostaju iste i neprestano se formiraju nove uprave i agencije.

Vlada RS-a kao zmija noge krije podatak koliko je sredstava ostalo na računu posebnih namjena. Može li se barem približno sagledati to stanje, odnosno šta je od novca od privatizacije i sukcesije preostalo?

Mislim da je moglo ostati oko 100 miliona. Pitanje je ipak da li je ostalo išta. Ima mnogo toga zatvorenog za javnost i koje god pitanje postavite Vladi, dobijete odgovor da nisu dostupne informacije. Početkom svog premijerskog mandata 2006, Milorad Dodik,odnosno Vlada koju je vodio, suspendovala je Zakon o slobodi pristupa informacijama, tako da niti premijer, niti ministar finansija ne žele dati podatke koji se odnose na pare poreskih obveznika.Što se tiče računa posebnih namena, ako su objavili podatak o izvršenju budžeta za prvih devet meseci prošle godine od 280 miliona, a u međuvremenu je novac da van u raznorazne namene, kada se sve sabere i oduzme, nema ni sto miliona KM, ako ih, kažem, uopšte ima.

Ne prođe mjesec a da Vlada ne najavi dolazak nekog stranog investitor a koji je u RS spreman investirati stotine miliona eura, odnosno dolara. Posljednji su najavljeni Kinezi. Koliko je realno očekivati da konačno taj kapital počne i stizati?

Ne verujem da će do to ga doći i da se ni šta neće promeniti ni nakon ove višednevne posete predstavnika Vlade RS-a Kini. Moram istaći da sam veoma ponosna što sam bila u Vladi koja jedina nije otišla u posetu Kini i vratila se s kojekakvim obećanjima. Svaka vlada RS-a odlazila je u posetu Kini, gde su dočekivani s pompom i svaka se vraćala s obećanjima o kamionima i milionima. I ova vlada će se, kao i prethodna, vratiti s istom pričom. Kinezi, treba istaći, ulažu tamo gde imaju tržište i gde su resursi. Treba pogledati kako danas izgledaju kineske investicije u Africi i pitati zaposlene u tim firmama kako im je, pa da sve bude jasno. Ovde ako ih bude, biće tamo gde postoje resursi. Jer, ako velike zapadne firme, kojima smo mi iza čoška, nisu našle za shodno da finansiraju neke aerodrome i koješta drugo, jer u tome nisu našle ekonomski interes, ne znam po čemu bi to učinila Kina, koja je negde, tamo daleko. Jedino, ako to ne bude urađeno po sistemu kako to Vlada RS-a radi i sa Srbijom, dakle, dobije kredit pa za njega kupuje njihovu robu. Tako saradnju imamo s Koreancima, a takvu saradnju nude i Kinezi. Mi vas finansiramo, odnosno mi finansiramo svoju proizvodnju.

Od trenutka kada je predsjednik RS-a Milorad Dodik pokrenuo inicijativu za održavanje referenduma o državnim pravosudnim institucijama i opozicija i nezavisni intelektualci upozoravali su da je cilj referenduma pokušaj vlasti da pažnju građana skrene sa bitnih egzistencijalnih problema. Kakvo je Vaše mišljenje?

Upravo tako, jer zaista vidim jedan logičan slijed u druženju jednog režisera i jednog predsednika, Emira Kusturice i Dodika. Jer ono što Dodik može da izrežira u Republici Srpskoj i da proda takvu maglu, to Kusturica nije mogao ni u jednom od svojih filmova. Možda sada, nakon posete gospođe Asthon Banjoj Luci i kako se to ovde naziva, Bog zna kakve pobede RS-a, Dodik je odmah o našem trošku, a za svoj ćeif otišao u Cannes da stane pored Kusturice kada je primao orden Legije časti. Pa kažem, samo njih dvojica mogu režirati i kamengrade i ko zna šta i zamajavati narod ko zna kakvim referendumom. Nažalost, ovaj narod, biće da je toliko izgladneo da ne može da se seti da je Sud i Tužilaštvo BiH trebalo prvo ukinuti, da bi se došlo do nečeg desetog. I takva rešenja kojima je trebalo sačuvati obraz i impotentnoj međunarodnojzajednici i ovim prodavačima magle mene čude. Treba imati u vidu da je i ovim trebalo pod tepihe i ormare i sav nameštaj koji nam je preostao gurnuti činjenicu da se ovde itekako teško živi. Gordana Katana (Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku