hamburger-icon

Kliker.info

Sve podsjeća na invaziju Capitola u Washingtonu : Bolsonarove pristalice zaposjele Kongres, predsjedničku palaču i Vrhovni sud Brazila

Sve podsjeća na invaziju Capitola u Washingtonu : Bolsonarove pristalice zaposjele Kongres, predsjedničku palaču i Vrhovni sud Brazila

08 Januara
23:12 2023

Hiljade pristalica  bivšeg krajnje desnog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara zaposjele su u nedjelju Kongres, predsjedničku palaču i Vrhovni sud u glavnom gradu Braziliji, sedam  dana nakon inauguracije ljevičarskog predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve čiji izbor ne priznaju.

Golemo mnoštvo ljudi odjevenih u zeleno i žuto, zauzelo je glavne ustanove u Braziliji, izvijestio je AFP koji je objavio dojmljive snimke što podsjećaju na invaziju Capitola u Washingtonu u januaru  2021.

Na društvenim mrežama mogu se vidjeti video snimke oštećenih ureda parlamentarnih zastupnika i demonstranti  koji stoje na stolcima u dvorani Senata. Čini se da je šteta velika u tim zgradama koje su biseri moderne arhitekture i bogate su umjetničkim djelima.

Vlasti su zatvorile pristup području oko Trga triju vlasti, gdje su predsjednička palača Planalto, Vrhovni sud i Kongres, ali su Bolsonarovi pristaše uspjeli probiti sigurnosni kordon.

Policajci su bili bespomoćni i uzalud su ih pokušavali rastjerati suzavcem.

“Ovaj besmisleni pokušaj nametanja volje silom neće uspjeti. Vlada saveznog okruga (Brazilije) šalje pojačanje i snage kojima raspolažemo već djeluju”, napisao je na Twitteru Flavio Dino, ministar pravosuđa i javne sigurnosti.

Lula (77) u nedjelju nije bio u Braziliji, otputovao je u Araraquaru, u državi Sao Paulu, na jugoistoku zemlje, koju su krajem godine poharale poplave.

Bolsonarovi pristaše su odmah nakon poraza na izborima 30. oktobra demonstrirali  ispred vojarni. Tražili su intervenciju vojske kako bi spriječili Lulin povratak na vlast, nakon dvaju mandata od 2003. do 2010.

Jair Bolsonaro koji nije čestitao Luli na pobjedi i nije došao na polaganje yakletve , otputovao je na Floridu, u Sjedinjenim Državama, dva dana prije kraja svog mandata.

Svečana inauguracija održana je 1. januara  u Braziliji bez većeg nereda , u prisustvu više desetina hiljada  Lulinih pristaša.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku