hamburger-icon

Kliker.info

Švabo nagovara Dodika : Osimov jedini uslov je da sa predsjednikom RS razgovara u kafani

Švabo nagovara Dodika : Osimov jedini uslov je da sa predsjednikom RS razgovara u kafani

23 Aprila
06:28 2011

Ivica Osim, predsjednik Komiteta za normalizaciju, naredne sedmice planira razgovarati sa Miloradom Dodikom, predsjednikom RS. Tema razgovora bit će usvajanje Statuta NSBiH. Saznajemo kako je ova ideja «pala» na sastanku Komiteta u Sarajevu, na kojem je bio i Slovenac Rudi Zavrl, izaslanik UEFA-e i FIFA-e- Iako je Zavrlu poznato da je Dodik predsjednik RS, nije se usprotivio razgovoru Osima i Dodika, navodno je podržao bh. stručnjaka u njegovoj nakani. "San" saznaje kako je Osimov jedini uvjet bio da sastanak bude u «nekoj kafani, a ne u predsjedničkoj palači» – u svom je stilu poručio Osim.Ako moramo sa političarima razgovarati, ako će to donijeti napredak za fudbal za sve u BiH, onda mi nije problem otići Dodiku ili bilo kome drugom. Jedino ne bih želio da se od toga pravi medijski spektakl. Ne bih volio da naš eventualni susret bude medijski događaj – zamolio je Osim na sastanku.

Moguće da je Osim aludirao na susret Miroslava Blaževića sa Dodikom, tada u ulozi premijera RS, kada su mediji, svako iz svog ugla komentirali ovaj susret. Dodik je dobio dres BiH, a Ćiro obećanje da će premijer RS bodriti bh. reprezentaciju «i kada ne igra protiv Turske. Zlobnici tvrde da je susret Ćire i Dodika samo naizgled bio zbog fudbala i reprezentacije, a da se radilo o poslovnom sastanku, na kojem je prisustvovao i Ćirin dugogodišnji prijatelj Mensud Bečić Crni, koji ima svoj biznis sa nekretninama u Hrvatskoj, Njemačkoj i drugim evropskim zemljama.Znam da se priprema sastanak Dodika i Osima. Mi u Fudbalskom savezu RS nemamo ništa protiv razgovora, pogotovo ako će se doći do rješenja koje zadovoljava sve strane u BiH – izjavio je za "San" Rodoljub Petković, generalni sekretar FSRS.

Prije ovog sastanka na visokom nivou, u Sarajevu će Osim u svojstvu predsjednika Komiteta za normalizaciju dočekati delegaciju FSRS predvođenu Miletom Kovačevićem i Rodoljubom Petkovićem, sa kojima će biti još dopredsjednici Milorad Sofrenić i Staša Košarac. Inače, Košarac je visokopozicionirani političar u SNSD i jedan od najbližih Dodikovih saradnika, pa se može reći da se politika itekako umiješala u fudbal, što je po standardima UEFA-e i FIFA-e zabranjeno. No, kako je BiH specifična zemlja, valjda su u Nionu shvatili da usvajanje Statuta neće biti ako nema i političke volje u RS.Također saznajemo kako bi sarajevskom sastanku sa čelnicima FSRS trebao prisustvovati i Duško Bajević, jedan od ambasadora bh. fudbala, a da su čelnici iz Banja Luke izrazili želju da sjednu za stol i sa Sergejom Barbarezom.U Komitetu čestim sastancima žele relaksirati situaciju, traže partnere na sve strane, spremni su sjesti za stol i sa onima, za koje u UEFA-i i FIFA-i ne žele ni čuti. Na posljednjem sastanku odlučeno je da se ne "izlijeće" sa (pre)optimističkim izjavama, pa će ubuduće novinarima stvari oko novonostale situacije komentirati predsjednik i dopredsjednik Komiteta, Ivica Osim i Darko Ljubojević, te Jasmin Baković, generalni sekretar NSBiH.

Baković unio zabunu                   Od članova Komiteta za normalizaciju saznajemo kako je Eldin Baković, generalni sekretar Federalnog Nogomentog saveza, nekim svojim nepromišljenim izjavama bespotrebno unio zabunu, što bi moglo izazvati reakcije Eve Paskie i Marcela Benca.- Niko od članova Komiteta niti na jednom sastanku nije tražio niti će ubuduće tražiti da UEFA i FIFA koriguju svoje stavove. To nam ne pada na pamet, mi smo tražili najbolje rješenje unutar našeg saveza. U Beču nam je jasno i glasno poručeno šta je naša zadaća i šta nas čeka ukoliko ne usvojimo Statut. Eldin Baković se svjesno ili ne zaletio – kazao nam je jedan član Komiteta za normalizaciju.

Njemci nude pomoć Švabi            Saznajemo kako je Njemački fudbalski savez (DFB), nakon suspenzije NSBiH, te čuvši da je Ivica Osim na čelu Komiteta za normalizaciju, ponudio finansijsku i stručnu pomoć, a sve u cilju prevazilaženja sadašnje teške situacije odnosno kako bi NSBiH pod Osimovim vodstvom što prije stao na noge.(Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku