hamburger-icon

Kliker.info

Sušić protiv Osima : Ušanović nije smio biti suspendovan!

Sušić protiv Osima : Ušanović nije smio biti suspendovan!

05 Maja
12:50 2011

Komitet za normalizaciju Nogometnog saveza BiH suspendirao je jučer bivšeg generalnog sekretara Muniba Ušanovića i bivšeg sekretara za finansije Miodraga Kureša do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka koji se vodi protiv njih pred Sudom BiH.Štura vijest objavljena je na internet-stranici Saveza. Prema nekim informacijama, na suspenziji su insistirali FIFA i UEFA, odnosno njihovi emisari Marsel Benc (Marsel Benz) i Eva Paskije (Pasquier), koji su u prethodna dva dana bili u Sarajevu i sastali se s članovima Komiteta.Prvu reakciju na ovu vijest dao je selektor nogometne reprezentacije BiH Safet Sušić, koji je vrlo brzo saznao za zaključke jučerašnjeg sastanka, naročito onaj koji se tiče suspenzije njegovog saradnika Muniba Ušanovića, koji je do sada obavljao dužnost sekretara za reprezentativne selekcije.

Nije uredu da se odluke o mojim saradnicima donose bez mog znanja. Očito su neki ljudi iz Komiteta pogrešno shvatili uloge koje su im dodijeljene. Ušanović je dio moje ekipe, isto kao Borče Sredojević, Elvir Baljić i Tomislav Piplica i nisu ga smjeli suspendirati iza mojih leđa – rekao je Sušić za Dnevni Avaz te je nastavio:  S Ušanovićem nemam nikakav odnos van posla niti s njim imam bilo kakve kombinacije, ali mi je po dolasku na mjesto selektora dao dosta korisnih informacija o fudbalerima. S njim nisam imao nikakvih problema. Ne interesira me to šta je bilo ranije i kakve su direktive iz FIFA-e i UEFA-e. On je dio mog tima. Na ovome ne može ostati – dodao je Sušić. Kako nam je rekao generalni sekretar NSBiH Jasmin Baković, Ušanović od jučer ne može obavljati svoj posao, ali nije izgubio radni odnos. Ušanović će i dalje imati prava utvrđena propisima. Posao mu, za sada, nije upitan, ali ga neće moći obavljati – izjavio je Baković.

Sušić: Baković me ne zove već mjesec

Nije selektor bio nezadovoljan samo zbog suspenzije Ušanovića nego i zato što ga niko iz Saveza već sedmicama ne zove da ga informira o tome šta se dešava. Sušić sljedeće sedmice dolazi u Sarajevo da priprema spisak za kvalifikacionu utakmicu s Rumunijom a da ne zna ima li ikakvih pomaka s aktivnostima u vezi s ukidanjem suspenzije. Generalni sekretar Jasmin Baković nije me u stanju nazvati već mjesec. Ja, kao selektor, nemam pojma šta se dešava. Nisam ja taj koji njega treba zvati i pitati šta je bilo u Beču. Valjda bi on sam mogao nazvati i informirati me o tome. U Sarajevo dolazim sljedeće sedmice i vjerovatno ću imati mnogo toga da kažem – ljutito je završio selektor.

Baković: Pokušavao sam nazvati selektora

Generalni sekretar Jasmin Baković bio je iznenađen izjavama Safeta Sušića. Nema potrebe da sa selektorom polemiziram preko medija. Sve ćemo nesuglasice riješiti u neposrednom kontaktu. Ipak, moram reći da sam u nekoliko navrata pokušavao nazvati Sušića, ali se on nije javljao na telefon. Prema selektoru sam uvijek imao poštovanja i imat ću ga i dalje, a drugo je pitanje ima li ga on prema meni. A kada je riječ o Ušanoviću, volio bih kada bi se Sušić obratio predsjedniku Komiteta Ivici Osimu i rekao mu šta mu smeta, jer je to odluka Komiteta, a ne moja.

U toku žalbeni postupak

Ušanovića i Kureša u novembru 2009. Sud BiH proglasio je krivim za poreznu utaju i zloupotrebu položaja te ih osudio na po pet godina zatvora. U toku je postupak pred Apelacionim vijećem po žalbama na presudu, koja još nije pravosnažna. (Kliker.info-Sportin)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku