hamburger-icon

Kliker.info

Sulejman Tihić : Vjerovali smo da je prošlo vrijeme etno-političkih blokova

Sulejman Tihić : Vjerovali smo da je prošlo vrijeme etno-političkih blokova

16 Decembra
21:43 2010

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić ocijenio je danas, na sjednici Glavnog odbora SDA koja se održava u Zenici, da je aktualna politička situacija u zemlji i dalje složena, što je posljedica stagnacije provođenja reformi u pravcu unutarnje integracije zemlje i integracije u euroatlantske strukture, saopćeno je iz te stranke. – U protekle četiri godine nisu riješena brojna ozbiljnija pitanja, počevši od ustavne reforme, uključujući i presudu Evropskog suda za ljudska prava, državnu i vojnu imovinu, popis stanovništva itd. Ukidanje viznog režima sa zemljama šengenske zone je, uz ustavni amandman o rješavanju statusa Distrikta Brčko, najveći uspjeh aktualne vlasti, a SDA je u tome bila vodeća snaga – kazao je njen predsjednik. U ispunjavanju uvjeta za ukidanje viznog režima posebno je istakao pozitivnu ulogu ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića. 

Konstatirao je da je pogoršanje situacije nastavljeno i u izbornoj godini donošenjem Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na području RS-a, a na koju postoji zabrana raspolaganju, te Zakona o popisu stanovništva u RS-u. Ti procesi praćeni su izjavama Milorada Dodika o negiranju države Bosne i Hercegovine, najavama otcjepljenja RS-a i slično. Ohrabren tolerancijom međunarodne zajednice, Dragan Čović je počeo Mostar proglašavati tzv. hrvatskim stolnim gradom i zagovarati uspostavu trećeg entiteta, kazao je Tihić.On je naglasio konstruktivnu ulogu SDA u proteklom četverogodišnjem periodu i tokom izborne kampanje i postizbornih dešavanja. 

Za razliku od drugih, koji su svoju kampanju i djelovanje bazirali na etničkoj i nacionalističkoj retorici, SDA se, shodno svojim programskim opredjeljnjima, fokusirala na jačanje institucija države Bosne i Hercegovine, vladavinu prava i zakona, ravnopravnost naroda i građana i rješavanje njihovih životnih problema, ubrzan put za članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji. Zato je SDA bila meta napada kako opozicionih stranaka – SDP-a i novoformiranog Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića, tako i njihovih medija. Djelovanje brojnih nevladinih organizacija bilo je usmjereno na kritiku aktualne vlasti, a u medijima je SDA bila personifikacija vlasti. Ocijenjeno je kako je SDA u takvim okolnostima postigla dobar izborni rezultat te i dalje ostala jedan od ključnih političkih faktora u donošenju odluka i vođenju reformskih procesa u Bosni i Hercegovini. 

Tihić je kazao i da je SDA nakon potvrđivanja rezultata izbora imala dilemu da li ići u vlast ili opoziciju.- Procijenili smo da treba da budemo dio parlamentarne većine, ali ne po svaku cijenu. Predsjedništvo SDA donijelo je odluku da stranka razgovara sa SDP-om, SNSD-om, HDZ-om BiH, HDZ-om 1990, i po potrebi drugim strankama radi uspostave parlamentarne većine – rekao je on. Pored ovih, razgovarano je i s Narodnom strankom Radom za boljitak, HSP-om i BPS-om. Zaključeno je da SDA neće učestvovati u bilo kakvim razgovorima ili parlamentarnim većinama koje uključuju SBB Fahrudina Radončića. SBB se sve više nedvosmisleno svrstava i podržava politiku HDZ-a BiH i SNSD-a s ciljem da preko njih uđe u vlast. Sve to pokazuje koliko je bio opravdan stav SDA da je riječ o privatnoj stranci Fahrudina Radončića. 

– Okosnicu razgovora i buduće parlamentarne većine čine odnosi SDA sa SDP-om – rekao je Tihić. On je najavio da će u narednih nekoliko dana bit će potpisan protokol o osnovi za formiranje vlasti u FBiH i platforma zajedničkog nastupa u institucijama BiH u mandatnom periodu 2010-2014. Njemu će se pridružiti i neke hrvatske stranke, a mogu mu se priključiti i neke druge uz suglasnost potpisnika. SDA u osnovi podržava njegov sadržaj iako ima neke primjedbe koje će u daljnjim razgovorima ugraditi u konačan tekst. Uvažen je dio zahtjeva hrvatskih političkih stranaka kojima se garantira institucionalna ravnopravnost Hrvata. Predsjednik SDA ponovio je zabrinutost zbog formiranja etničkih blokova u RS-u – SNSD-a i SDS-a i kod hrvatskog političkog korpusa HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. 

– Vjerovali smo da je to vrijeme iza nas. To je posljedica spore implementacije izbornih rezultata, a posebno su zabrinjavajuće najave ujedinjenja ovih blokova (predviđen susret u Mostaru 21. decembra). Kada će biti implementirani rezultati, smatra Tihić, najviše će zavisiti od brzine uspostave vlasti u kantonima i FBiH. Ubrzo će se znati ko ne želi uspostavu vlasti i ko je odgovoran. SDA će učiniti sve da se ti procesi ubrzaju. Imajući u vidu obaveze koje nas čekaju, spremni smo pokazati visok stupanj uvažavanja drugog i drukčijeg i zajedno, u datim i realnim odnosima političkih snaga, uz stalni dijalog praviti dogovore i kompromise za dobrobit države i svih njenih naroda i  građana. To je moguće realnom politikom koja daje rezultate, korak po korak, ali stalno naprijed. Koliki će ti koraci biti – manji ili veći, zavisi i od drugih, ali važno je da se ide naprijed, da se ne stoji, kazao je predsjednik SDA na današnjoj sjednici Glavnog odbora. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku