hamburger-icon

Kliker.info

Sulejman Tihić uoči sastanka šestorke: Neka nas izbace iz vlasti

Sulejman Tihić uoči sastanka šestorke: Neka nas izbace iz vlasti

23 Maja
05:32 2012

Ovaj budžet BiH je atak na državu i funkcionisanje njenih institucija, te ugrožava put BiH prema EU i NATO-u. Mi ovaj budžet nećemo podržati i zbog toga smo zarad BiH spremni da budemo izbačeni iz vladajuće šestorke, kazao je Sulejman Tihić, predsjednik SDA."Zarad BiH mi smo spremni da budemo izbačeni ako neko smatra da treba. Zna se kakva je zakonska procedura kako da se to učini.

 Ostavljamo strankama sa kojima smo sklopili koaliciju da donesu tu odluku. Mi nećemo mijenjatisvoj stav", rekao je Tihić u intervjuu za "Nezavisne" uoči sastanka šestorke u Sarajevu.Tihić je kazao da se SDA nikad nije služila blokadama, te da neće blokirati usvajanje budžeta na sjednici Doma naroda bh. parlamenta.Govoreći o Srebrenici Tihić je kazao da će SDA tražiti reviziju izbornih spiskova, te registraciju svih Srebreničana Bošnjaka koji sada imaju lične karte u FBiH.Kazao je da je Srebrenica "crvena linija" ispod koje SDA i on lično ne mogu ići.

NN: Hoće li SDA ustrajati na današnjem sastanku na neprihvatanju budžeta BiH u iznosu od 950 miliona KM?

TIHIĆ: Za nas je to završena priča od onog momenta kada je usvojen fiskalni okvir kojim je zamrznut budžet BiH na 950 miliona KM, što je znatno manje nego budžet iz 2010. godine koji je iznosio milijardu i 28 miliona KM. U međuvremenu je formirano 15 novih institucija, a ove godine je potrebno osigurati i sredstava za lokalne izbore, za pripreme popisa stanovništva, za penzije vojnika, za granične prelaze. To su sve razlozi zbog kojih mi mislimo da je ovaj budžet atak na državu i funkcionisanje njenih institucija, te da ugrožava put BiH prema EU i NATO-u.

NN: SDA je usamljena u takvom stavu. Jeste li spremni na scenarij da SDA zbog budžeta bude izbačena iz vladajuće šestorke?

TIHIĆ: Zarad BiH mi smo spremni da budemo izbačeni ako neko to smatra da treba. Zna se kakva je zakonska procedura kako da se to učini.

NN: Mislite li da će zbog tog stava SDA biti izbačena iz vladajuće šestorke ili je to samo blef vaših koalicionih partnera i vid pritiska na SDA?

TIHIĆ: Ostavljamo strankama sa kojima smo sklopili koaliciju da donesu tu odluku. Mi nećemo mijenjati svoj stav. Sa nama niko nije dogovarao ni fiskalni okvir ni budžet. Svi oni koji tvrde da je o tome dogovarano u Banjaluci govore neistinu. Da je postignut bilo kakav dogovor to bi bilo napisano i potpisano, isto kao što je to urađeno za vojnu imovinu. Mislim da nije korektno ni kolegijalno da se takve priče iznose. Davud Muminović (Nezavisne novine)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku