hamburger-icon

Kliker.info

Sulejman Tihić proziva : Dodik i Radončić napadaju ustavni poredak u Bosni i Hercegovini

Sulejman Tihić proziva : Dodik i Radončić napadaju ustavni poredak u Bosni i Hercegovini

25 Aprila
05:01 2010

Protesti pred zgradom Vlade FBiH politički su zloupotrebljeni, kazao je u Dnevniku D Sulejman Tihić, predsjednik SDA. Neredi su bili planirani. Na to upućuje niz činjenica poznatih široj javnosti – od saopćenja boračkih udruženja u kojem kažu da ne žele preuzeti odgovornost za nerede do kojih će doći, preko toga da kažu kako je cilj protesta rušenje Vlade, a ne rješavanje boračkih zahtjeva, do snimaka koji pokazuju dovezeno kamenje, željezne šipke, topovske udare, izmanipulisanu djecu, novac isplaćivan tom prilikom, izjave pojedinih prestavnika boračkih populacija koji su, očito, bili u funkciji jedne političke opcije – SBB-a.Ne želim braniti vladajuće stranke, kaže on. Svi ovi neredi su protiv SDA, Mustafe Mujezinovića, Sulejmana Tihića. Rezultat su političke scene u BiH gdje je priča o prošlosti glavna tema. Ne možemo je zaboraviti, ali ne možemo živjeti u njoj. Dva su centra koja napadaju ustavni poredak u BiH – Dodik u RS-u, koji stalno negira BiH, poziva na referendum i otcjepljenje, a na drugoj je Radončić, koji radikalizuje Bošnjake, potiče nerede…

Cilj su bili neredi, ne rješavanje boračkih problema, ponovio je on. Cilj je bio da BiH ne bude primljena u MAP, da se sruši sporazum sa MMF-om, kolaps Federacije i BiH, da se zaustave investicije.Liberalizaciju ćemo dobiti u šestom mjesecu. Bit će potrebno neko tehničko vrijeme da to stupi na snagu. Španski ministar vanjskih poslova Moratinos je jasno rekao da će građani BiH ovo ljeto moći putovati bez viza, kazao je Tihić.Na sastanku sa Jadrankom Kosor, predsjednicom HDZ-a Hrvatske, dogovoreno je pokretanje inicijative za uspostavljanje specijalnih odnosa dvije države – što je odstupanje od dejtonskih rješanja, koja predviđaju odnose entiteta i država. Generalno je u posljednje vrijeme politika Hrvatske prema BiH korektna, napuštena je politika prošlosti. Za razliku od stanja u BiH, čije politike još žive u prošlosti, tvrdi on.

Odlazak u Beograd, kaže Tihić, dolazi nakon više Tadićevih poziva. Tamo odlazim jer želim da se unapređuju odnosi BiH i Srbije, države i države. Ne kako je sad – države Srbije i entiteta RS-a. Sigurno je da će slučajevi Ilije Jurišića i Ejupa Ganića biti  temom razgovora. Razmišljam o kandidaturi za člana Predsjedništva BiH. Međutim, ima još vremena da se odluči ko će biti kandidat ispred SDA. Nisam posebno zainteresovan za to, priznaje, ali kaže da će podržati sve što bude u interesu stranke.Na dženazi generalu Rasimu Deliću nisam bio zbog sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, pojašnjava on. Kolegij se nije složio s odgađanjem. Ipak, dogovoreno je da nastavim voditi sjednicu Doma naroda nakon što sam se upisao u Knjigu žalosti i prisustvovao komemorativnoj sjednici. Druga dva člana iz Kluba Bošnjaka otišla su na dženazu. Alternativa je bila sukob, odgađanje sjednice i politizacija dženaze, te da Dušanka Majkić ili neko drugi iskoristi priliku da govori loše i o generalu Deliću i svemu drugom. Sjednica Doma naroda je morala biti održana da se ne bi kasnilo s usvajanje Izbornog zakona, koji je se mora usvojiti šest mjeseci pred izbore.  (Kliker.info-FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku