hamburger-icon

Kliker.info

Sulejman Tihić : Odluka Ustavnog suda BiH je presuda za kontinuitet postojanja BiH

Sulejman Tihić : Odluka Ustavnog suda BiH je presuda za kontinuitet postojanja BiH

15 Jula
07:03 2012

Povodom odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije iz Zakona o statusu državne imovine koja je na teritoriji RS-a i pod zabranom je raspolaganja, jer je to, u skladu s Ustavom, nadležnost BiH, podnosilac apelacije o ocjeni ustavnosti Zakona o statusu državne imovine Sulejman Tihić istakao je za Oslobođenje da ova presuda nastavlja kontinuitet postojanja BiH, što je veoma bitno i u pravnom i političkom smislu, s obzirom na pokušaje i teze koje dolaze iz RS-a da je BiH nastala u Daytonu mehaničkim spajanjem dva entiteta.

Višestruki značaj
– Trebalo je da prođu četiri godine od početka prudskog procesa, kada sam bio izložen svim napadima da izdajem, prodajem i dijelim BiH, do presude Ustavnog suda koja je donesena na moju inicijativu. Ova presuda ima svoj višestruki značaj ne samo kada je u pitanju pravni smisao nego i u političkom smislu, jer se na ovaj način s najvišeg nivoa daje tumačenje Dejtonskog sporazuma kada je u pitanju pravni kontinuitet BiH kojoj je prethodila Republika BiH. Prema tome, te teze koje su se u međuvremenu iz raznih razloga plasirale s jedne strane u FBiH kako se nešto izdaje i prodaje, a s druge strane bilo ih je iz RS-a, odakle su željeli da u potpunosti neustavno preuzmu nadležnosti države. Ja sam bio tu negdje na sredini s jednom principijelnom politikom, politikom poštivanja Ustava i drago mi je da je Ustavni sud to, iako nakon dužeg vremena, potvrdio, naglasio je Tihić.

Predsjednik SDA je dodao da je ovo, možda, najvažnija odluka Ustavnog suda od njegovog postojanja i mogla bi se staviti u ravan sa odlukom o konstitutivnosti naroda BiH. Istakao je da, nakon što se dobije presuda, iščita se sa svim onim što je u njoj napisano i upozna se sa odgovorima na niz pitanja koja su tu data, vjerovatno će trebati uskladiti i postići politički dogovor kada je u pitanju državna, odnosno vojna imovina.Na pitanje da li je moguće u političkoj situaciji kakva je sada u BiH postići bilo kakav politički dogovor, Tihić je napomenuo da će ova presuda postaviti određene okvire u kojima treba da se kreće politički dogovor.- Bez te presude mi smo mogli biti izloženi ucjenama, dogovorima koji bi mogli biti na štetu BiH, kao što sada imamo situaciju kada je u pitanju jedna potpuno pogrešna interpretacija presude Sejdić – Finci i politički dogovor koji su potpisali HDZBiH i SDP, kazao je Tihić.

Političko tijelo Bošnjaka
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, povodom odluke Suda, jučer je kazao kako je Ustavni sud BiH još jednom dokazao da je političko tijelo međunarodnog faktora i Bošnjaka u BiH, a ne tijelo pravde i mjesto gdje se utvrđuju pravo i ustavnost. Prema njegovim riječima, državna imovina koja je u RS-u primarno pripada tom entitetu, te je najavio da će se nastaviti razgovori o pitanju državne imovine da bi se to pitanje riješilo u interesu RS-a.- Ustavni sud je već odavno politički i donosi maksimalno političke odluke, koje nemaju veze s ustavnošću. Da se vodilo računa o ustavnosti, onda bi se vidjelo da je isključiva nadležnost za imovinu na entitetima, rekao je Dodik, te naglasio da odluku vidi i u kontekstu činjenice da trojica stranih sudija, te dvojica iz reda bošnjačkog naroda, uvijek imaju većinu za svaku političku odluku, jer je tako bilo i kod konstitutivnosti naroda, izmjena Ustava te drugih važnih pitanja. (Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku