hamburger-icon

Kliker.info

Sulejman Tihić : Nepovjerenje je trenutno ključni problem u Bosni i Hercegovini

Sulejman Tihić : Nepovjerenje je trenutno ključni problem u Bosni i Hercegovini

20 Septembra
02:54 2011

Bojim se, ukoliko ostane ovakva odluka Vlade FBiH – da će na kraju teret odgovornosti, barem kod predstavnika Evropske komisije, biti na Vladi Federacije, a ne na Republici Srpskoj. Na taj način zatvaramo vrata za sljedeću tranšu i za sljedeću godinu i gubimo 340 miliona eura• Hoćemo li i kada dobiti Vijeće ministara?

– Ja želim da vjerujem da bi u Brčkom, u ponedjeljak, 26. septembra, mogao biti postignut politički dogovor o formiranju Vijeća ministara na sastanku šest lidera. Znam da postoje razlike, da su one još uvijek znatne – međutim, čini mi se da smo približili stavove oko dva ključna pitanja – to je predsjedavajući Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova. Ostalo sve možemo lakše dogovoriti.

Problem je nepovjerenje

• Gospodin Izetbegović je nakon prošlog liderskog sastanka i razgovora s Vama bio jako zabrinut. Parafrazirat ću njegov intervju: niko više ne krije da je Brčko posljednja stanica za pokušaj liderskog dogovora, a ako do dogovora ne dođe, ostaje Vijeće ministara koje je sada u tehničkom mandate što automatski znači usporavanje reformskog puta BiH. Šta Vi mislite o tome?

– Ukoliko bi ostalo Vijeće ministara u tehničkom mandatu, to ne bi bio usporen proces – ja mislim da je to zaustavljen reformski proces. Jer, prema najavama SDP-a, koje su jasno iznesene na ovim sastancima, ukoliko nisu u sastavu Vijeća ministara, oni neće biti dio rješenja u brojnim pitanjima koja se sada pojavljuju – od popisa stanovništva, državne pomoći, do svega drugog što stoji na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu.

• Je li uopće moguće da – ako u Brčkom ne dođe do dogovora – prestaju i svi razgovori oko državne vlasti? Imate li pravo na to?

– Upravo ja mislim da nemamo pravo na to i što se mene tiče ja ostajem za dijalog i poslije Brčkog. Međutim, većina, da ne kažem svi drugi lideri koji su bili u Sarajevu, suglasili su se da ukoliko se u Brčkom ne postigne dogovor, nema smisla – kako su neki od njih rekli – nastaviti ovaj cirkus od tih susreta.

• U čemu je problem? Više nikome nije sporno da HDZ-ovi saučestvuju u vlasti?

– Suštinski problem je nepovjerenje koje postoji među partnerima. S jedne strane, stranke platforme, konkretno SDA i SDP, imamo nepovjerenje u odnosu na blok koji je formalno potpisan u Mostaru između SNSD-a, SDS-a i dva HDZ-a o zajedničkom nastupu i rasporedu pozicija. Tom prilikom su rekli da trebaju biti četiri ministra iz RS-a i tri iz dva HDZ-a što znači da bi odnos u Vijeću ministara bio sedam naprema tri u odnosu na blok platforme. Na to je zaista teško pristati. To znači da se od nas očekuje da svjesno uđemo u mandat u kome ćemo stalno biti izloženi mogućnosti preglasavanja, a imali bismo odgovornost kao da smo vladajuće stranke. To je osnovni problem. (Kliker.info-Oslobođenje)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku