hamburger-icon

Kliker.info

Sulejman Tihić: Iznenađen sam, slagali su me

Sulejman Tihić: Iznenađen sam, slagali su me

24 Oktobra
14:26 2012

Predsjednik SDA Sulejman Tihić razočaran je čovjek. Iako izbacivanje svoje partije iz državne vlaSTI , združenim snagama Zlatka Lagumdžije i Dragana Čovića,ne smatra ličnim porazom, ipak ton i izraz lica na današnjoj konferenciji za medije govore drukčije, a sve potkrjepljuju činjenice koje sam iznosi.Podsjetimo, smjenu ministara iz SDA u Vijeću ministara zatražio je SDP, a za nju su glasali delegati u Domu naroda iz SDS-a i HDZ-a Dragana Čovića. Delegati iz SNSD-a Milorada Dodika nisu glasali za smjenu, jer je Dodik s Tihićem potpisao sporazum, koji je Tihić i predočio javnosti danas.Dragan Čović je, priča Tihić, sedam dana prije sjednice Doma naroda obećao da neće glasati za smjenu. Ujutro, prije sjednice, sa Tihićem je u njegovom kabinetu popio kafu i kazao da će slijediti Dodika. Prije glasanja na sjednici, Tihić se okrenuo kao Ognjenu Tadiću iz SDS-a i pitao ga važi li dogovor da će delegati ove stranke biti suzdržani. Tadić je odlučno potvrdio, ali je poslije glasao za smjenu.

Koraci unazad, slabljenje države

„Ja sam iznenađen smjenom ministara više nego bilo ko od vas, jer su me slagali. Ne smatram ovo svojim ličnim porazom, jer su drugi prekršili svoje principe i pogazili svoje riječi“, jasno je kazao predsjednik SDA, okružen smijenjenim ministrima i svim važnijim ljudima iz stranačkog vrha.Upitao sam Tihića da li će Stranka u ovim kriznim vremenima uspjeti očuvati jedinstvo i hoće li opozicioni život podnijeti džematile  kao što su, kako je kazao generalni sekretar Amir Zukić, pobijedili na Lokalnim izborima. Tihić je rekao da je jedinstvo SDA najjače kada su u opoziciji i pod pritiskom, što su dokazali upravo pobjedom na Lokalnim izborima. Međutim, upitan šta će SDA dalje poduzeti, jer je ranije ustvrdio da stvari još uvijek nisu završene, Tihić nije imao konkretnog odgovora.

Iz rečenog se, opet, nije moglo zaključiti da se SDA pomirila sa trenutnim stanjem i da je spremna biti u opoziciji do 2014.Predsjednik SDA ostaje pri tvrdnjama izrečenim u jučerašnjem saopštenju stranke: SDP je sa Dodikom potpisao sporazum koji podrazumijeva velike ustupke i donosi ekonomsko, političko i nacionalno jačanje Republike Srpske.Potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić danas je, pak, kazao da će on lično pojesti papir na kojem su navodno Lagumdžija i Dodik potpisali sporazum, jer ništa nije potpisano.„Sve što je SDP ponudio Dodiku i sve što SDP radi na državnom nivou je korak nazad. To su teški, po državu štetni kompromisi. Mi nikada nismo dopuštali da se u jačanju države ide korak nazad. I nikada nećemo pristati na korak nazad, bez obzira na fotelje i usluge“, kategoričan je Sulejman Tihić.

U Federaciji još uvijek zajedno

Iako je SDP izbacio SDA iz državne vlasti, u Federalnoj su još uvijek zajedno u vlasti, mada SDP čini sve da tako ne bude, ali trenutno ne mogu iznaći način kako da se riješe svog nekadašnjeg partnera, što je danas priznao i Damir Hadžić potpredsjednik SDP-a. Predsjednik Federacije Živko Budimir neće potpisati smjene ministara iz SDA, a SDP i SBB nikako da smijene Budimira. „Cilj SDP-a u Federaciji je ovladati javnim preduzećima, finansijama i resursima“, objašnjava predsjednik SDA.Tihić je, dodajmo, pohvalio prekjučer smijenjene Sadika Ahmetovića, ministra sigurnosti, Muhameda Ibrahimovića, ministra odbrane i Fuada Kasumovića, zamjenika ministra finansija.„Predsjedavajući Bevanda nije ni rekao ni napisao ništa ružno o našim ministrima. Oni su smijenjeni jer je SDP tako htio“, kaže Tihić. (Kliker.info-Radio Sarajevo)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku