hamburger-icon

Kliker.info

Sulejman Tihić : Haris Silajdžić me izdao

Sulejman Tihić : Haris Silajdžić me izdao

05 Februara
12:50 2008

Sulejman Tihić, predsjednik SDA, iz Kliničkog centra u Ljubljani, gdje se trenutno nalazi na liječenju, u intervjuu za "Fokus" kaže da za njega reforma policije nije bila završen posao ni stavljanjem potpisa na Akcioni plan reforme policije.

FOKUS: Nakon potpisa koji ste stavili u Laktašima za reformu policije ostalo je još samo da se provede akcioni plan?

TIHIĆ: Takav utisak se morao steći, ali svaki sporazum koji sam potpisao povezivao je ta tri principa, a to je jedinstvena zakonodavna nadležnost na nivou države, policijsko finansiranje na nivou države i da nema političkog uticaja na rad policije. Imamo li išta od ovoga što se predlaže kao reforma? Nemamo.

FOKUS: Ipak, vi ste taj dokument potpisali, kao i drugi političari koji su učestvovali u pregovorima. Narodski rečeno, rekli, pa porekli!

TIHIĆ: Naravno da će političari iz RS to potpisati jer su udovoljili svim zahtjevima, pogotovo zahtjevima Milorada Dodika. Ovima iz hrvatskih političkih krugova bilo je važno da ostanu kantonalne policije. Ključno je čudno ponašanje gospodina Silajdžića.

FOKUS: I na sastanku u Širokom Brijegu moglo se vidjeti da vi i Silajdžić oponirate jedan drugom. O čemu je riječ?

TIHIĆ: Pa eto, vidjeli ste…

FOKUS: Da li je to uzrokovano nečim što je prethodilo sastanku u Širokom Brijegu ili je to nova situacija?

TIHIĆ: Nije to rezultat nikakvih posebnih događanja. Među nama postoje određene razlike koje su uvijek i postojale. One su kod ovog konkretnog slučaja eskalirale jer mislim da gospodin Silajdžić jedno priča pred izbore, a drugo kada dođe na vlast.

FOKUS: Spekuliše se da je to sve u vezi s raspadom SDA i podrške koju Silajdžić ima od nekih još uvijek vaših slučajeva. Takođe, spominje se i veza s novoformiranom Alijinom SDA?

TIHIĆ: Nema to nikakve veze. Pogledajte ko se okupio u ASDA i koje su to ličnosti, niko ozbiljan, ni za lokalni, a kamoli državni nivo.

FOKUS: Da li to ponašanje ima veze s odlaskom OHR-a iz BiH, odnosno da li je miniranje reforme način da ga još zadržite? Promijenili ste raspoloženje…

TIHIĆ: I u Laktašima, kao i u Mostaru, uvijek sam isto govorio. Izgleda da neki to nisu ozbiljno shvatili, jer su željeli da udovolje Miloradu Dodiku, a da nisu bitni evropski principi, bitno je ono što je govorio prijašnji visoki predstavnik, Martens i drugi. Gospodin Ren je najbolji dokaz dvoličnosti politike međunarodne zajednice.

FOKUS: Dobro, ali ste i potpisivali. Nakon vašeg nastupa u Širokom Brijegu, sasvim je izvjesno da BiH neće u predviđenom roku potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju?

TIHIĆ: To je posljedica jednog višegodišnjeg odbijanja političara iz RS da pristanu na reformu policije i drugih, učešće i na neki način odustajanje međunarodne zajednice, visokog predstavnika, od onoga što je propisala Evropska unija za reformu policije.

FOKUS: Da li očekujete konsekvence od visokog predstavnika zbog miniranja sporazuma?

TIHIĆ: Taman posla. Mislim da Sulejman Tihić ne može imati konsekvence, jer prije toga treba da ih dobiju stotine drugih političara iz RS, pa tek onda da dođem ja na red. Za iznošenje principijelnog stava stranke ne dobijaju se konsekvence.    B. Gagula (Fokus)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku