hamburger-icon

Kliker.info

Sulejman Tihić : Da sam na mjestu Harisa Silajdžića posjetio bih Beograd odmah danas

Sulejman Tihić : Da sam na mjestu Harisa Silajdžića posjetio bih Beograd odmah danas

14 Septembra
03:50 2010

Srbija je poslala Miloradu Dodiku jasnu poruku da unutrašnje probleme i razlike treba da riješava kroz dijalog i dogovor u BiH i da se zvanični Beograd neće miješati – ocjenjuje Sulejman Tihić, predsjednik parlamenta BiH i lider  Stranke demokratske akcije u intervjuu za Danas.

U kakvoj su vezi kosovska rezolucija i BiH?

– Bilo je dosta pokušaja tumačenja presude Međunarodnog suda pravde u smjeru navodnog sticanja prava na nezavisnost Republike Srpske, odnosno pokušaja izjednačavanja RS sa statusom Kosova. Nakon usvajanja ovakvog teksta rezolucije o Kosovu, stvar je potpuno drugačija.

Na koji način se situacija mijenja kada je riječ o povlačenju te paralele?

– Nije moguće praviti paralelu između statusa Kosova i RS jer je riječ o sasvim drugačijim okolnostima koji određuju dva događaja. Uostalom, nakon presude MSP u vezi sa statusom Kosova, moguće je pretpostaviti i ukidanje RS.

Hoćete da kažete da je to namjera, realna mogućnost, ili nešto treće?

– Ne. To nije moguće učiniti bez volje građana koji tamo žive. Jedni razvijaju strah da sada slijedi ukidanje RS, a drugi govore o njenom otcjepljenju. Ni jedni ni drugi, međutim, nisu u pravu. To je čista demagogija usljed predstojećih izbora u BiH.

U kontekstu predstojećih izbora u BiH, kako komentarišete poruke koje stižu iz Beograda?

– Usvajanjem rezolucije o Kosovu u UN, Srbija je poslala Miloradu Dodiku jasnu poruku da unutrašnje probleme i razlike treba da riješava kroz dijalog i dogovor u BiH i da se zvanični Beograd neće miješati. Time su mu rekli i da ne podržavaju njegova nastojanja za otcjepljenjem RS.

Šta je to što trenutno najviše opterećuje odnose Srbije i BiH?

– Ima dosta stvari, ali one se mogu i moraju rješavati isključivo u međusobnom dijalogu. Odnosi Srbije i BiH svedeni su na odnose zvaničnog Beograda sa RS, što nikako ne može biti dobro.

Predsjedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić još nije posjetio Beograd. Šta je to što spriječava da se posjeta realizuje?

– Da sam na mjestu Harisa Silajdžića posjetio bih Beograd odmah danas. Posjetio bih Beograd prije mnogo godina, zapravo. I, naravno, uputio bih poziv predsedniku Tadiću da poseti Sarajevo. Stalno ponavljam koliko imamo sreće što je Tadić na čelu Srbije, s obzirom na sve prethodne vlade i predsjednike.

Prethodna posjeta je odložena jer je Silajdžiću onemogućeno da posjeti Iliju Jurišića u zatvoru. Koliko taj slučaj i dalje opterećuje odnose dvije zemlje?

– Mi treba da se trudimo da se taj problem riješi a ne da se međusobno ignorišemo. Nakon presude suda u Vestminsteru, gde je konstatovano da je Jurišić osuđen na osnovu falsifikovanih dokaza, Silajdžić bi trebalo da zajedno sa Tadićem radi na stvaranju uslova da se taj slučaj razriješi. To je zadatak političara, da stvaraju uslove za funkcionisanje sistema i institucija, a ne da tumače i ignorišu se.  Snežana Čongradin (Danas)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku