hamburger-icon

Kliker.info

Sulejman Tihić : Ne opstruišem reformu policije

Sulejman Tihić : Ne opstruišem reformu policije

07 Aprila
13:01 2008

Sulejman Tihić, predsjednik Stranke demokratske akcije, poručio je u intervjuu za "Nezavisne" da nije kočničar reformi u BiH i da se ne osjeća krivim zbog neusvajanja zakona o reformi policije, kojima se, kako kaže, cementira postojeće stanje i opstanak MUP-a RS.Ako budu usvojeni zakoni o reformi policije, kazao je Tihić, BiH ostaje s jakim entitetima koji imaju elemente državnosti, i SDA nikada neće dati podršku takvim rješenjima."Stranka za BiH mora da zna da onog momenta kada bude usvojena ovakva reforma policije, to ostaje kao trajno rješenje i stanje će biti cementirano. Nijedan političar u RS nakon podrške ovakvoj reformi neće dopustiti ukidanje policije RS, pogotovo kada je to EU odobrila", kaže Tihić.

NN: Optužuju Vas da opstruišete reformske procese u BiH koji bi omogućili BiH pristup EU? Osjećate li se kao krivac za blokadu reformi?

TIHIĆ: Sulejman Tihić nikada nije bio kočničar reformi u BiH, niti čovjek koji ima nekakve tvrde stavove. Uopšte se ne osjećam kao krivac, niti opstrukcionista. Uvijek sam bio za dogovor i kompromis, ali reforma koju zagovaraju SBiH, SNSD i HDZ BiH nije ni početak reformi, to je jedno ništa, velika nula. SDA ne koči evropski put BiH. Optužuju mene za opstrukciju, a upravo te stranke s dijelom međunarodne zajednice izigrale su evropske principe i Mostarski sporazum, kao i Akcioni plan o reformi policije, napravljen u Sarajevu, jer je usvojen samo jedan princip, a to je Dodikov princip, po kojem nema Evropske unije bez policije RS.

NN: Ali, u SBiH kažu da je reforma policije tek prvi korak, a da nakon ustavnih promjena slijedi korjenita reforma i da će tada doći na red ukidanje MUP-a RS, te otvaranja mogućnosti za prelazak entitetske granice?

TIHIĆ: SBiH mora da zna da onog momenta kada bude usvojena ovakva reforma policije, to ostaje kao trajno rješenje i stanje će biti cementirano. Nijedan političar u RS, nakon podrške ovakvoj reformi, neće dopustiti ukidanje policije RS, pogotovo kada je to EU odobrila.

NN: Zakoni o reformi policije koji su pred poslanicima bh. parlamenta omogućavaju ostanak MUP-a RS?

TIHIĆ: MUP RS ostaje i na to se automatski nadovezuju državotvorne institucije, sudovi, tužilaštva, pravosuđe… Ako bude usvojena reforma policije, ostaje i budući ustavni ustroj. Taj budući ustavni ustroj biće blizak sadašnjem i neće doći do velikih odstupanja, niti promjene ustavnih amandmana. Ovom reformom policije ostaje BiH sa jakim entitetima koji imaju elemente državnosti. SBiH priča providne priče, ali je jasno da su odustali od svojih principa. Za razliku od reforme odbrane, gdje se jasno znalo šta su standardi, sa policijom je stanje sasvim drugačije i kako god je koji visoki predstavnik dolazio, tako je tumačio tri principa. Pedi Ešdaun je zagovarao da nema entitetskih i kantonalnih policija, prelazak entitetskih i kantonalnih linija, dok Lajčak priča drugačije. Za nas je ovo prvi put od 1995. godine da radimo reformu kojom ništa nismo postigli i dok su sve druge reforme značile nekoliko koraka unaprijed, ova reforma samo će legalizovati postojeće stanje i policiju RS.

NN: Optužuju Vas da ste odustali od Mostarske deklaracije i pokazali nedosljednost, jer ste povukli svoj potpis sa deklaracije?

TIHIĆ: To nije tačno. SDA ostaje kod ove deklaracije i evropskih principa, ali su drugi odustali od toga. Mostarska deklaracija u svom tekstu ima tri evropska principa, koji predviđaju isključivu zakonodavnu i budžetsku nadležnost na državnom nivou bez političkog uticaja, te funkcionalne policijske oblasti, a ništa od toga nema u zakonima koji su predmet takozvane reforme. U Mostarskoj deklaraciji jasno je stajalo da postojeće lokalne policijske oblasti predstavljaju dio jedinstvenog policijskog sistema i to je uslov na kojem je insistirano prilikom potpisivanja ove deklaracije. Sve drugo je dogovoreno za 15 minuta, ali smo zato tri sata ostali zbog te jedne rečenice koja je ugrađena i od koje je odustala SBiH. Sjećate se samo koliko je SDS kritikovala Dodika da je pristao na jedinstvenu policijsku strukturu i sada mene SBiH optužuje da sam odustao od Mostarske deklaracije.

NN: Glavni odbor SDA zaključio je da je reforma policije uslov za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ali da je bolje zaključiti sporazum bez ove reforme. Kako je to moguće?

TIHIĆ: Zalažemo se za zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ali smatramo da postojeća reforma policije ne predstavlja nikakav napredak već cementiranje postojećih loših rješenja. BiH je napravila veliki napredak i učinila toliko koraka naprijed od 1995. godine do danas, provela niz snažnih reformi i ako sada nismo sposobni da se dogovorimo, možemo to ostaviti za kasnije. Zašto ne možemo, ako nema dogovora oko reforme policije, možemo biti primljeni na osnovu onoga što smo do sada uradili, a da reformu policije ostavimo za neko drugo vrijeme nakon ustavnih reformi.

NN: Da li će SDA preći u opoziciju ako zakoni o reformi policije budu usvojeni bez njene saglasnosti?

TIHIĆ: SDA će, ukoliko se tako nešto desi, odlučiti šta će konkretno učiniti, ali smatram da zbog toga ne bi trebalo da idemo u opoziciju.

Nama ne smeta policija RS, ali mi smeta to što nije proveden dogovor iz Mostara, u kojem je rečeno da će policije RS, Federacije BiH, te županijske policije biti dio jedinstvenog sigurnosnog sustava, što je veoma bitno za efikasnost rada policije.

NN: Glavni odbor SDA zahtijeva od poslanika u državnom parlamentu da ne prihvate ponuđena rješenja o enormno velikim platama i penzijama.

TIHIĆ: Smatramo da je neprimjereno enormno povećati plate i penzije poslanicima, dok sa druge strane građani žive u ovako teškim ekonomsko-socijalim uslovima. Glavni odbor zadužio je poslanike da se bore za rješenja koja će biti primjerena postojećoj ekonomsko-socijalnoj situaciji u zemlji i kojima će se favorizirati vojnici, policajci, državni činovnici, a ne funkcioneri. (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku