hamburger-icon

Kliker.info

Sudija s Havaja ponovo blokirao Trumpa : ‘Njegova nova naredba o migrantima boluje od istih bolesti kao i ona ranija’

Sudija s Havaja ponovo blokirao Trumpa : ‘Njegova nova naredba o migrantima boluje od istih bolesti kao i ona ranija’

18 Oktobra
04:41 2017

Savezni sudija Havaja u utorak je obustavio primjenu većeg dijela najnovije inačice protuimigrantske izvršne naredbe američkog predsjednika Donalda Trumpa, i to samo nekoliko sati prije nego što će ona u cijelosti stupiti na snagu.

Odluka suca Derricka Watsona važna je na nacionalnoj razini i vlada će, u želji da trajno zabrani ulazak državljana sedam zemalja s muslimanskom većinom u Sjedinjene Američke Države, najvjerojatnije ubrzo uložiti žalbu na nju.

Treća inačica izvršne naredbe “boluje od istih bolesti kao i ona ranija”, ocijenio je Watson, sudac kojega je imenovao demokratski bivši predsjednik Barack Obama, istaknuvši kako tekst jedva uspijeva dokazati u čemu dopušten ulazak više od 150 milijuna stranih državljana spomenutih zemalja “šteti američkim interesima”.

Ovom obustavom primjene izvršne naredbe opet se zameće žestoka bitka na sudu zbog Trumpova plana da učvrsti granice SAD-a, pozivajući se na nacionalnu sigurnost. Predsjednika njegovi kritičari optužuju da cilja na muslimane na diskriminacijskoj osnovi.

Trump je 25. septembra  potpisao treću izvršnu naredbu kojom se državljanima sedam zemalja trajno zabranjuje prelazak američke granice.

Te zemlje su Jemen, Sirija, Libija, Iran, Somalija, Sjeverna Koreja i Čad. Novom naredbom zabranjuje se i ulazak venezuelskih vladinih dužnosnika u SAD.Ograničenja predviđena novom naredbom trebaju u cijelosti stupiti na snagu u srijedu.

(Kliker.info-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku