hamburger-icon

Kliker.info

Suđenje Mladiću trajat će najmanje dvije godine: Hoće li krvnik otići bez kazne?

Suđenje Mladiću trajat će najmanje dvije godine: Hoće li krvnik otići bez kazne?

15 Oktobra
06:06 2011

Tužilaštvo Haškog tribunala jučer nije imalo konkretan odgovor na odluku Sudskog vijeća da predmet protiv krvnika Ratka Mladića zbog brzine i efikasnosti suđenja ne može biti razdvojen u dva dijela. Ured glavnog tužioca Serža Bramerca (Serge Brammertz) još analizira odluku.

Sadržaj odluke

– Tužilaštvo trenutno razmatra i analizira sadržaj odluke Sudskog vijeća – kazali su jučer u izjavi za "Dnevni avaz". No, prema mišljenju pravnih eksperata, ova odluka znači da će proces protiv Mladića potrajati, a imajući u vidu njegovo teško zdravstveno stanje, još više je upitno hoće li presuda uopće biti izrečena!Advokat Vasvija Vidović kaže za "Dnevni avaz" da bi razdvajanje optužnice, sigurno, ubrzalo donošenje presude u slučaju "Mladić". – Budući da kao advokat branim u Haškom sudu, nije uputno da komentiram odluke Sudskog vijeća. Naravno, sud je mogao donijeti i ovakvu i onakvu odluku, ali je ocijenio  da pretežu prava odbrane. Tužilaštvo će, vjerovatno, uložiti žalbu. Sudeći prema načinu na koji su optužbe postavljene, ovaj proces će, sigurno, trajati najmanje dvije godine, vjerujte mi – govori Vidović. Podsjetimo, Pretresno vijeće Haškog tribunala odbacilo je zahtjev Tužilaštva za razdvajanje optužnice po kome bi se zločincu sudilo dva puta; najprije za zločine počinjene u Srebrenici 1995. godine, a potom za zločine po ostalih 10 tačaka za koje ga tereti optužnica.

Pravni principi

Ovakva odluka ukazala je na opravdane strahove, kako nam je prenio izvor iz Haga, svih koji su u tom zahtjevu vidjeli samo pokušaj Tužilaštva da u procesu protiv Mladića, čije zdravlje rapidno slabi, spasi što se spasiti može. – Tužilaštvo koje odbija priznati da ih je Srbija prevarila unaprijed je znalo da sud neće odobriti razdvajanje optužnice jer se pravnici strogo drže pravnih principa. Ovdje se treba pitati šta je to dovelo do ove situacije, ustvari, ko je kriv što je Mladić uhapšen i predat Tribunalu u stanju u kakvom se nalazi – tvrdi "Avazov" izvor blizak Tribunalu u Hagu.

Šabić: Srbija se smije Mladićevim žrtvama

Velid Šabić iz Instituta za istraživanje ratnih zločina BiH kaže da se "u ovom momentu žrtve moraju moliti Bogu za Mladićevo zdravlje".- To je apsurd. Tim istim žrtvama Srbija se trenutno smije u oči i debelo naplaćuje ishod svoje dugogodišnje igre s bivšom haškom tužiteljicom Karlom del Ponte (Carla), a koju je samo nastavio Serž Bramerc. Srbija je čuvala Mladića do neupotrebljivosti i onda ga polumrtvog isporučila u Hag, za šta je nagrađena. To što Mladić uskoro neće biti u stanju samostalno sjediti na optuženičkoj klupi, to više nikoga nije briga – poručuje Šabić. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku