hamburger-icon

Kliker.info

Stravično svjedočenje : Svjedok: Turković ubijenoj trudnici pucao u potiljak

Stravično svjedočenje : Svjedok: Turković ubijenoj trudnici pucao u potiljak

10 Oktobra
21:47 2011

Zijad Turković planirao je i izvršio ubistvo Mithata Mekića i njegove trudne djevojke Marije Salas-Kortez, dok je Marija Tolića i Vernera Ajdarija ubio Milenko Lakić u Turkovićevom prisustvu.Kazao je ovo Sead Dumanjić na današnjemsuđenju zločinačkoj organizaciji Zijada Turkovića. Dumanjić je bio član ove organizacije i učestvovao je u sakrivanju tijela ove četiri ubijene osobe. On je nakon sklapanja sporazuma o priznanju krivnje osuđen na pet godina zatvora, a danas je svjedočio kao svjedok Tužilaštva BiH.Dumanjić je bio blizak s Mekićem i Tolićem te je Turkoviću ispričao da ga Mekić želi likvidirati."Oni su mi jednom prilikom pokazali napušteno selo kod Kaknja, gdje su iskopali grob za Turkovića. Ja sam kasnije došao s Turkovićem i Kalenderom na to mjesto i Turković je tada rekao: ‘Ja ću tu njih zakopati'", ispričao je Dumanjić, koji je dodao da su ubistvo Mekića planirali u sarajevskom restoranu "Kapućino".Dumanjić je ispričao da su Mekić, Tolić i Turković bili bliski sve do pljačke kargo centra sarajevskog aerodroma. Tu pljačku je trebalo da izvedu sva trojica, ali je Turković to sam uradio. Nakon toga Mekić i Tolić su željeli ubiti Turkovića, koji ih je preduhitrio i u martu 2010. godine ih likvidirao.

"Mekić je od mene tražio da mu dam informacije o kretanju Turkovića. Pošto to nisam želio, oni su me htjeli ubiti. S obzirom na to da sam bio blizak s Mekićem, bio sam i Turkovićev neprijatelj. Turkoviću sam se priključio jer živimo u istom gradu", kazao je Dumanjić.Dumanjić je zajedno s Isljamom Kalenderom, svjedokom pokajnikom protiv zločinačke organizacije Zijada Turkovića, presreo Hajrudina Memovića i Fikreta Aljovića, koji su u to vrijeme živjeli zajedno u kući s Mekićem i Kortezovom. Dogovoreno je da oni daju ključ od kuće i da u kući u Binježevu kod Hadžića bude izvršeno ubistvo."Zika je rekao da mu je došao drug iz Srbije i da hoće da ga ‘proba’, što znači da ga povede da zajedno izvrše ubistvo, a da se mi nakon ubistva pobrinemo za tijela. Zika mi je kasnije pričao da je, kad su ušli u kuću, digao kapu da ga Miki prepozna. Zijad mi je kasnije kazao: ‘Ispalio sam nekoliko metaka, ali životinja je opet krenula na mene. Ispalio sam još nekoliko i onda je bio gotov. Djevojku sam upucao tri puta u leđa i onda se ‘osigurao’ još jednim metkom u potiljak'", kazao je Dumanjić.

Nakon ovih ubistava, Kalender i Dumanjić su odvezli tijela na lokalitet Šavnika, gdje Dumanjić ima vikendicu, i iz trećeg puta ih zakopali jer je Turković govorio da tijela moraju biti dublje ukopana. Prije ukopavanja tijela su posipali krečom koji su kupovali na Stupu. Dumnajić je kazao da je organizator "svega" bio Zijad Turković i da je njegova riječ bila zadnja.Dumanjić je svjedočio da su u sobi u kojoj su ubijeni Mario Tolić i Verner Ajdari bili Turković, Milenko Lakić, Rajko Milovanović, koji će kasnije biti ubijen. Prvo je Lakić s nekoliko hitaca u glavu i prsa iz "škorpiona" ubio Ajdarija, koji je bio Tolićev prijatelj i pratilac."Niko se nije pomjerio. Kao da se ništa nije desilo… Tijelo nije bilo iznešeno iz sobe. Kasnije su nastavili razgovarati još sat-dva, a Tolić je predlagao kako da se riješe Ajdarijevog tijela. Ja sam kasnije otišao u kuhinju, ali sam čuo kako Tolić kaže: ‘Nemoj, Laki’, i onda četiri-pet prigušenih pucnjeva kada je Laki ubio i Tolića", kazao je Dumanjić, koji je opisivao i na koji su se način riješili i ova dva tijela.

Optuženi i optužnica

Osim Zijada Turkovića, u ovom predmetu optuženi su i Saša Stjepanović, Nijaz Zuban, Muamer Zahitović, Hilmija Mašović, Milenko Lakić, Fadil Aljović i Hajrudin Memović.Dosad su sporazum o priznanju krivnje s Tužilaštvom BiH sklopili Sead Dumanjić, Željko Đurić, Dragiša Rajak, Mirza Drinić, Ermin Delić i Danijel Planinčić.Turković je uhapšen u septembru prošle godine. Optužnica Tužilaštva BiH ga tereti da je vođa zločinačke organizacije, koja je odgovorna za pet ubistava, tri pokušaja ubistva, međunarodnu trgovinu heroinom i kokainom, razbojništva, krađu 2,5 miliona KM i druga krivična djela.

Djevojka

Prilikom planiranja ubistva Mithata Mekića bilo je poznato da je Mekićeva djevojka Bolivijka Marija Salas-Kortez trudna.Mekić i Kortezova su živjeli zajedno s Fadilom Aljovićem i Hajrudinom Memovićem u kući u Binježevu. Turković je razmatrao i da Mekić bude ubijen na drugom mjestu."Aljović je najviše insistirao da bude ubijena i djevojka. Govorio je da će mu smetati po kući i praviti probleme ako bude samo Mekić ubijen i onda je bio plan da se likvidiraju kad budu zajedno u kući", kazao je Sead Dumanjić, koji tvrdi da je Turković znao da je djevojka trudna."Kada je Aljević kazao da je ona trudna, Turković je rekao: ‘Ma šta će rađati kopile? Biće isto kao i Mekić'", kazao je Dumanjić. (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku