hamburger-icon

Kliker.info

Stranom vojnom intervencijom spriječit će se otcjepljenje RS!

Stranom vojnom intervencijom spriječit će se otcjepljenje RS!

21 Jula
01:52 2008

Milorada Dodika, premijera Republike Srpske, sve više hvata panika. S jedne strane, pritišće ga činjenica da građani tog entiteta i dalje žive u teškom siromaštvu, s druge njegov plan o otcjepljenju RS od BiH nije provodiv, a s treće strane sve više se otkrivaju njegove finansijske malverzacije i u RS se može čuti mišljenje da je on u svoj džep strpao nekoliko stotina miliona maraka. I njegova nastojanja da preko medija koje kontroliše ispegla i popravi svoj imidž, nemaju odjeka. 

Ništa od podjele  

Kako „San“ saznaje, u posljednjih nekoliko dana do Dodika su stigle precizne poruke koje jasno saopćavaju odnos međunarodne zajednice prema njegovim nastojanjima da se BiH podijeli, odnosno da se RS otcijepi. Stav je jedinstven – nema podjele BiH, a eventualni pokušaj otcjepljenja Republike Srpske bit će zaustavljen, ako zatreba, i stranom vojnom intervencijom. S takvim energičnim stavom upoznat je i visoki predstavnik Miroslav Lajčak kojem bh. javnost zamjera što blagonaklono posmatra Dodikove pokušaje da rasturi BiH i uopće ne reagira. Ne treba zaboraviti ni to da Dodik uživa podršku predsjednika Srbije Borisa Tadića.Također saznajemo da je raznim kanalima premijeru RS poručeno i da nisu nepoznati njegovi  potezi koji mu omogućavaju enormno lično bogaćenje.

Isplaćuje milione 

Treba reći i to da je Dodik odmah po dolasku na premijersku dužnost svojim privatnim vezama angažirao dvije lobističke grupe koje debelo plaća kako bi u zapadnoevropskim državama i Americi brinule o njegovom imidžu.Naime, plaća ih iz budžeta, dakle novcem poreskih obveznika, a u poslovnim knjigama ti troškovi se vode pod stavkom „pomoć međunarodnim organizacijama za predstavljanje Republike Srpske u inostranstvu“. Samo u prošloj godini, firmi „Hill&Knowlton International“ iz Belgije iz budžeta je isplatio 2,333 miliona maraka, a američkoj firmi „Quinn Gillespie Associates LLC“ isplatio je 2,121 miliona maraka. Prema nekim izvorima iz Banjaluke, sume koje je Dodik isplatio svojim privatnim lobistima su daleko veće, a novac je našao u nekim tajnim fondovima. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku