hamburger-icon

Kliker.info

Stopama Izetbegovića i Radončića : Ivanić namjerava uvesti Dodika u Vijeće ministara BiH !?

Stopama Izetbegovića i Radončića : Ivanić namjerava uvesti Dodika u Vijeće ministara BiH !?

23 Decembra
07:53 2015

Dodikimladen321Hoće li Vijeće ministara u iduću godinu ući bez ministra prometa i komunikacija i zamjenika ministra obrane, još je nepoznanica. Za 30. decembar najavljuje se zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta BiH koji bi trebalo da popuni te dvije pozicije nakon što je iz parlamentarne većine i Vijeća ministara istjeran DF, međutim sjednica, makar jučer do podne, nije službeno zakazana.

Novi preokret

SBB je sklapanjem koalicije sa SDA prihvatio da postavi svoje ljude na te dvije funkcije, saopšteno je da će Fahrudin Radončić biti novi državni ministar prometa i komunikacija, a Bakir Dautbašić zamjenik ministra odbrane BiH. Sve je još uvijek neizvjesno jer je Radončić prošle sedmice saopštio da neće u Vijeće ministara navodeći kao razlog da je obećao depolitizaciju pravosuđa i suprotstavljanje politički montiranim procesima „koji se nastavljaju još žešće i sa još težim zloupotrebama službenog položaja pojedinih tužitelja u pokušaju da onemoguće novu koaliciju i vladavinu prava na nivou neminovnih evropskih standarda“.

Vješto je otvorio i „izlazna vrata“ najavom  da će konačnu odluku donijeti Predsjedništvo i Glavni odbor SBB-a iako se zna da je njegova riječ glavna i zadnja. Sve to Radončić je direktno u lice rekao Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku SDA i članu Predsjedništva BiH. Znakovito je  da je SDA još bez konkretnog i javnog stava o cijelom slučaju. Navodno, njeno najuže rukovodstvo je zatečeno i još se „u hodu prestrojava“.

Preokret u rekonstrukciji Vijeća ministara koji je izazvao SBB, širom je otvorio  prostor za nove kombinacije od kojih su neke u sferi nagađanja i špekulacija, a neke u funkciji „raščišćavanja terena“. Sve se uglavnom svodi na priče u političkim krugovima u Sarajevu i Banjaluci da je ono što se čini nemogućim sve više izglednije i moguće. Pri tome  najviše se misli na ulazak SNSD- a Milorada Dodika  u parlamentarnu većinu na državnoj razini i slijedom toga u Vijeće ministara. Može li do takvog raspleta doći?

Ako je suditi po onome što se govori u banjalučkim političkim krugovima, a ponajviše kuloarima čije su priče uvijek dobar signal za ono što dolazi, nakon što prođe januar koji je u Republici Srpskoj „mjesec slavlja i slava“, moglo bi biti „svega i svačega“.

Navodno, Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, donedavni predsjednik, a sada počasni predsjednik PDP-a , „resetovali“ su svoje odnose , već mjesecima su „na vezi“ i razrađuju neke važne kombinacije. Po banjalučkim  pričama, Dodik u Ivaniću vidi rješenje za mnoge osobne probleme koje ima pa je spreman i na velike, na prvi pogled čak i nevjerovatne ustupke. Po nekim tumačenjima,  i jedan i drugi su zbog tih kombinacija u posljednje vrijeme „otupili noževe“ kojim su se međusobno  ubadali, a prljave riječi i teške uvrede kojima su se „častili“  zamijenili su riječima međusobnog uvažavanja.

Kamenje u cipelama

Opet navodno, Dodik bi bio spreman promijeniti aktuelnu Vladu RS i premijersku poziciju i nekoliko ministarstava ustupiti PDP-u, ukoliko PDP i Branislav Borenović, novi predsjednik te stranke, svakako uz Ivanićevo aminovanje, iziđu iz Saveza za promjene u kojem su još SDS Mladena Bosića i NDP Dragana Čavića. Sa svoje strane Ivanić bi trebao završiti posao tako što bi od  Bakira Izetbegovića isposlovao saglasnost da SDA raskine sporazum sa Savezom za promjene čime bi SNSD-u bila otvorena vrata za ulazak u parlamentarnu većinu i Vijeće ministara.

Dodiku je to itekako potrebno jer mu uloga opozicione stranke u Parlamentu BiH nikako ne odgovara pošto ne može da kreira i utječe na ključne odluke svih državnih institucija. Izvjesno je da bi svoj glas za ulazak SNSD-a u Vijeće ministara dao Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i predsjedatelj Predsjedništva BiH, jer on odavno stoji na stanovištu da je na svim razinama potrebna vlast po vertikali. Izetbegović je u nekoliko navrata poručio da ulazak Dodika u Vijeće ministara što se tiče SDA ne dolazi u obzir, ali to ništa  ne mora značiti, pogotovo da će to ostati zakovan stav.

Niko javno ne potvrđuje niti energično demantira ove priče i kombinacije, ali… Nešto se , ipak, događa. Potvrđuje to saopštenje PDP-a  „zbog nekorektnog i ponižavajućeg odnosa SDS-a i načelnika Drage Bundala podržanog sa po jednim odbornikom SNSD-a i NDP-a“ o smjeni predsjednika Skupštine općine Kostajnica Željka Čekića. PDP je saopštio da će „preispitati dalje aktivnosti unutar Saveza za promjene dok se situacija sa neprincipijelnim koalicijama na lokalnim nivoima ne riješi“ uz naglasak da „samo zajedničkim djelovanjem u cijeloj RS možemo biti ozbiljna alternativa vladajućoj koaliciji“.

Bundalo je član SDS-a,Čekić je PDP-ovac, a zanimljivo je da je njegova supruga Diana Čekić jedna od najbližih saradnica Mladena Ivanića i da ju je angažovao kao savjetnicu u svom kabinetu u Predsjedništvu BiH. Ovo je u Banjaluci izazvalo komentare u stilu da su na sceni dvostruki aršini i kao dokaz se uzima  da  PDP javno ne reaguje na situaciju u Prijedoru gdje su njegova dva opštinska vijećnika u koaliciji sa DNS-om Marka Pavića koji je opet u koaliciji sa SNSD-om, dok je SDS u opoziciji.

-SDS je zahvaljujući glasovima PDP-a dobio čelne pozicije u 20 opština, ali to ne zna da cijeni. Reagovanje na slučaj u Kostajnici vezano je za lokalni nivo, ali je u svakom slučaju test za Savez za promjene – poručili su iz PDP-a.Kada se zna da lavinu uvijek pokrene mala grudva, sve je moguće pa i da je u maloj Kostajnici kamenje u „cipele Saveza za promjene“ ubačen namjerno i s ciljem da se zbog žuljeva moraju promijeniti odmah poslije praznika.

(Kliker.infgo-Dnevni list)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Adnan
    Adnan 23 Decembra, 20:55

    Bosnjacki narod se sistemaski ponizava jos od 1992g.

    .https://www.youtube.com/watch?v=MCM9wVYIyw8

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku