hamburger-icon

Kliker.info

Stopama Fahre i Bakira :Dodik, Bosić, Ivanić i Čavić pred pomirenjem

Stopama Fahre i Bakira :Dodik, Bosić, Ivanić i Čavić pred pomirenjem

22 Oktobra
06:50 2015

pomirenje678Novi veliki preokret na političkoj sceni sasvim je izgledan – na pomolu je pomirenje  SNSD-a Milorada Dodika  sa SDS-om Mladena Bosića, PDP-om Mladena Ivanića i NDP-om Dragana Čavića.To i neće biti posebno iznenađenje bez obzira što su šefovi ta dva politička bloka u Republici Srpskoj međusobnim optužbama  za teški kriminal i ekonomsko uništavanje RS-a između sebe iskopali duboku provaliju.

Ciljevi i taktika

Usporedbe radi, za mnoge je pomirenje između šefova SDA i SBB-a Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića, ličilo nemoguću misiju prije svega zbog međusobnih optužbi između njih dvojice za ogromnu pljačku države, ubojstva, teški kriminal, veze  s kriminalcima velikog kalibra… Izetbegović i Radončić su se, uz posredovanje Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a  pomirili, svoje odnose „resetirali“ uz objašnjenje javnosti da je njihov rat bio nepotreban i prekjučer su potpisali  koaliciju između SDA i SBB-a uz tvrdnju da je to „pozitivan dan u povijesti BiH“. Kako će ta koalicija u kojoj je i HDZ, funkcionirati ostaje se vidjeti, a jedino je jasno kako će sve ovisiti od  odnosa između Izetbegovića i Radončića, odnosno njihovog međusobnog povjerenja.

Dva dana prije potpisivanja koalicije SDA- SBB, u Beogradu, na svečanosti povodom sedam godina postojanja Srpske napredne stranke, zajedno su bili Dodik, Ivanić i Ognjen Tadić. Sjedili su u prvom redu – Ivanić s lijeve strane predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, a Dodik s desne strane Aleksandra Vučića, premijera Srbije i predsjednika Srpske napredne stranke.

–    Mile, nemoj se ljutiti, jako mi je lijepo kad vas vidim zajedno pa bilo to i u Beogradu. Mnogo volimo Republiku Srpsku, drago mi je kad ste jedinstveni – kazao je Vučić za govornicom.

Dodik je kasnije objasnio da su on, Ivanić i Tadić pozvani pojedinačno i da njih trojica nisu pričali o situaciji u RS-u i BiH. Napomenuo je kako je  razgovarao s Ivanićem i da je ocijenio kako se s njim može voditi dijalog, a s Tadićem se samo pozdravio.Ivanić je prekjučer za beogradske medije izjavio da se s Dodikom ne razlikuje u ciljevima, nego u načinu vođenja i poimanja politike i taktici:

– Prošlo je vrijeme kada se Republika Srpska čuvala sukobima, sada političari iz RS-a trebaju biti dominantni u institucijama BiH i da te institucije koriste za svoje interese. Nemam namjeru kazati da je sve što je BiH tuđe, jer se time BiH bez osnova  prepušta drugima – kazao je Ivanić i dodao da je bilo lijepo u subotu u Beogradu vidjeti predstavnike različitih političkih struja iz RS-a „ali i važno oporbenim političarima iz RS-a jer su prvi put bili tretirani kao vlast u RS-u“.

Nakon ovoga,  zavladalo je uvjerenje kako će premijer Srbije Aleksandar Vučić biti posrednik  i da će pomiriti vlast i oporbu Republike Srpske. Prema nekim izvorima, Vučić je svoj plan još ranije priopćio Dodiku pa je ovaj odmah nakon toga dva puta pozivao Bosića, Ivanića i Čavića na  sastanak s predstavnicima stranka na vlasti u RS-u kako bi se dogovorili o zajedničkom djelovanju u Sarajevu, odnosno institucijama BiH, ali je dobio odbijenicu.

Dogovor i konsenzus

– Ako ne možemo u Banjoj Luci, možemo u Beogradu. Nemam ništa protiv – poručio je jučer Dodik naglašavajući da Sarajevo ne doživljava kao mjesto kamo bi ikada volio otići, ali to ponekad mora zbog posla koji obavlja.
Vrata za pomirenje otvorio je i Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH pristajanjem na Vučićevo posredovanje, a jučer je izjavio:

– Samo dva dana nakon što sam preuzeo funkciju ministra vanjskih poslova, pozvao sam Dodika i rekao mu kako bi trebalo da radimo zajedno. Na primjeru rezolucije o Srebrenici pokazalo se da je to moguće. Može i dalje, ali prvo od Dodika moramo čuti da mi iz Saveza za promjene nismo nikakvi odmetnuti Srbi već legitimni predstavnici RS-a u organima BiH… Ne treba se on ispričavati, samo neka jasno kaže da smo mi legitimni predstavnici Srba i Republike Srpske.

Iz SNSD-a je na ovo stigla poruka da „bez obzira što stranke okupljene u Savezu za promjene odluke ne donose samostalno, mi ne bježimo od razgovora posebno, ako pozivi dolaze iz Beograda i bilo bi dobro kad bi Savez za promjene poslušao bratske savjete iz Srbije da sjednemo zajedno za stol i da taj Savez odstupi iz sarajevskog kruga u koji je zagazio“.
Prema onome što se može čuti u Banjoj Luci i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej poziva na jedinstvo, a preksinoć je u Novom Sadu na otvaranju manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ izjavio da je „Republika Srpska država stvorena u našem vremenu“.

Beogradski politički analitičari, posebno oni bliski Vučiću, ističu da je njegovo uključivanje u pomirenje dva zaraćena politička bloka u RS-u sasvim realno. Očekuju da će ih u Beogradu okupiti već u idućim danima, najkasnije do kraja sljedećeg mjeseca i ističu kako je sasvim prirodno da u RS-u postoje dvije suprotstavljene političke opcije i kako je nerealno očekivati da Beograd traži smirivanje tenzija u tom smislu.

Po njima, realno je očekivati Vučićev poziv srpskim političarima iz RS-a na zajednički sastanak „na kojem bi trebalo doći do konkretnog dogovora o zaštiti nacionalnih interesa Srba u BiH i konsenzus koji bi usmjerio djelovanje Srba u Sarajevu“.Zanimljivo je da se u banjolučkim političkim krugovima ocjenjuje da bi ogromnu korist  od svega ovoga, možda i najveću, imao predsjednik HDZ-a Dragan Čović zbog svojih čvrstih veza s Dodikom i Ivanićem.

Europska unija zaprijetila crnom listom

Prema jučerašnjim informacijama iz banjolučkih dobro obaviještenih krugova, Europska unija je diplomatskim kanalima obavijestila Milorada Dodika da će se on, članovi njegove obitelji osim supruge i još tridesetak dužnosnika iz RS-a i njemu bliskih gospodarstvenika, naći na crnoj listi EU ako se održi najavljeni referendum. Navodno, u poruci se navodi i da će se Republika Srpska naći pod teškim sankcijama u slučaju da se referendum održi.

(Kliker.info-Dnevni list)

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - TOBE
    puka 59 - TOBE 22 Oktobra, 14:27

    VETERANI 317 SBBR HEROJ GRADA TVRDE DA SU PREPISALI SRPSKO JEDINSTVO OD ZAJEDNIĆKOG BOŠNJAĆKOG JEDNOG UŽETA .POZDRAV DOMOVINI DO ČOVIĆA – RAGUŽA.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku